Let op afkomst bij verstrekken medicijnen

Medicijnen hebben vaak een andere werking bij niet-westerse bevolkingsgroepen en daarvan zijn apothekers en artsen zich onvoldoende bewust. Hierdoor krijgen deze doelgroepen niet altijd de juiste medicijnen of dosering en gebruiken ze medicijnen vaak niet goed. Dat stellen twee artsen in de nieuwste editie van MFM-Tijdschrift over praktijkgerichte farmacotherapie (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Prelum Uitgevers) die vrijdag verschijnt. Artsen en apothekers doen er goed aan meer rekening te houden met de afkomst van hun patient bij de behandeling en aandacht te besteden aan goede communicatie.
Geneesmiddelen kunnen bij niet-westerse bevolkingsgroepen een andere werking hebben omdat het metabolisme, de manier waarop stoffen worden omgezet, kan verschillen. Bij een langzamer metabolisme is de kans groter op overdosering en bijwerkingen. Bij een sneller metabolisme ligt onderdosering en dus onwerkzaamheid van geneesmiddelen op de loer. Mensen met Afrikaanse wortels reageren bijvoorbeeld vaak niet op gebruikelijke medicijnen tegen hoge bloeddruk, zoals bètablokkers. Het is verstandig om die patienten met een ander type medicijn te behandelen.

Voorbeelden behandeling.
De artsen geven in het artikel ook een aantal adviezen in verband met een mogelijk andere werking van de medicatie. Begin bij de behandeling met medicijnen voorzichtig en monitor nauwkeurig, is het devies. Andere suggesties zijn om Aziaten vanwege een langzamer metabolisme een lagere dosis cholesterolverlagers te geven. Bij Antillianen moet extra worden opgelet als ze antipsychotica krijgen.


Aandacht voor communicatie
Extra aandacht voor de behandeling met medicijnen bij niet-westerse bevolkingsgroepen is ook erg belangrijk om de therapietrouw te bevorderen. Verminderde therapietrouw komt veel voor bij deze doelgroepen, onder andere vanwege de taalproblemen. Daarnaast zijn er andere opvattingen, bijvoorbeeld over het gebruik van zetpillen. Het is van groot belang dat artsen, apothekers en zorgverleners openstaan voor andere opvattingen en zich bekwamen in de communicatie met laagopgeleide of niet-Nederlandssprekende patienten. Daarnaast pleiten de artsen voor meer geneesmiddelenonderzoek bij niet westerse doelgroepen. Nu zijn in deze onderzoeken blanke mannen oververtegenwoordigd.

Pharos
De auteurs van het artikel, mevr. Vintges en mevr. Van den Muijsenbergh, zijn huisarts en daarnaast beiden werkzaam bij Pharos, het landelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van gezondheidzorg voor migranten en vluchtelingen. Om de communicatie tussen zorgverleners en niet-westerse bevolkingsgroepen te verbeteren, heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onlangs de Z-app ontwikkeld, een digitale applicatie om medische gegevens veilig op te slaan en te delen met zorgverleners. Daarnaast staat er voor huisartsen en apothekers veel bruikbare informatie op de website www.huisarts-migrant.nl. Meer informatie over het tijdschrift MFM staat op www.mfm-online.nl.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen