Nader inzicht in resistentie van stafylokokken

Array

UMCG-promovendus Monika Chlebowicz onderzocht hoe SCCmec elementen door stafylokokken worden uitgewisseld en hoe ze weer verloren gaan. Hiertoe bestudeerde zij de diversiteit in virulentiefactoren en SCCmec elementen van verschillende isolaten.

Staphylococcus aureus is een belangrijke ziekteverwekker van mens en dier. Het ziekmakende vermogen van de bacterie is afhankelijk van een groot aantal virulentiefactoren, die kolonisatie en invasie van de gastheer mogelijk maken. S. aureus is bovendien in hoge mate resistent tegen antibiotica. Resistentie wordt vaak verworven via uitwisseling van mobiele genetische elementen. Een berucht voorbeeld hiervan is de meticilline resistente S. aureus (MRSA), die via het mobiele ‘Staphylococcal Cassette Chromosome mec’ (SCCmec) zijn meticillineresistentie verwerft.

Het onderzoek bracht een ongekend hoge variabiliteit in de samenstelling van S. aureus exoproteomen aan het licht. Slechts 7 van 65 geidentificeerde eiwitten waren in alle 25 geanalyseerde exoproteomen aantoonbaar. De gevonden exoproteoomvariaties waren het gevolg van verschillen in aan- of afwezigheid van genen en verschillen in genexpressie.

Bacteriofagen lijken een belangrijke rol te spelen in de uitwisseling van SCCmec elementen, stelt Chlebowicz vast. Ook toont ze aan dat SCCmec elementen verloren kunnen gaan door recombinatie van geconserveerde genen. Dit onderzoek onderstreept dat mobiele genetische elementen een belangrijke rol spelen in de fitness, virulentie en antibioticumresistentie van stafylokokken.

Promotie: mw. M.A. Chlebowicz 16.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The influence of mobile genetic elements on fitness, virulence and drug resistance of Staphylococcus aureus
Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl, prof.dr. H. Grundmann
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nader inzicht in resistentie van stafylokokken

Monika Chlebowicz (Polen, 1981) studeerde biologie aan de universiteit van Gdansk. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het StaphDynamics project, gefinancierd door de Europese Commissie. Inmiddels werkt Chlebowicz als onderzoeker bij de Wellcome Trust Sanger Institute in Hinxton (Groot Brittannie).
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen