Nieuwe kansen voor medical devices in veranderende zorgmarkt

Array

Health & Technology 2012 belicht perspectief van zowel zorgprofessional als zorgconsument

De huidige financiele crisis vergroot eens te meer de urgentie van een fundamentele bezinning op de inrichting van onze gezondheidszorg. Zie het recente rapport van oud-minister Ab Klink. Een geheel eigen bijdrage wordt geleverd door Health & Technology 2012 op 18 en 19 september in Arnhem. Organisator Mikrocentrum laat hier alle partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling en de inzet van medische technologie aan het woord. Sprekers zullen de kansen schetsen voor nieuwe medical devices in een veranderende zorgmarkt en het perspectief belichten van zowel de zorgprofessional als de zorgconsument.

Eventmanager Herman van Wierst van Mikrocentrum over het thema van het gratis toegankelijke Health & Technology 2012 in Congrescentrum Papendal: “De zorg zoals we die gewend zijn wordt onbetaalbaar. Technologie zal een belangrijke rol spelen in de noodzakelijke verandering. Mits juist ingezet, want de realisatie van de gewenste oplossingen in zowel de professionele zorgmarkt (gericht op efficientie en kostenreductie) als de consumentenmarkt (preventie en zelfredzaamheid) vereist visie, en het juiste netwerk. Dit event draait om samenwerking rond vraaggestuurde innovatie van medical devices voor een efficiente en betaalbare zorg.”

Zorginnovatieklimaat

Joris van den Hurk, Vice President & General Manager Cardiology, Philips Healthcare, zal spreken in zijn rol als voorzitter van Holland Health Tech, de brancheorganisatie van Nederlandse bedrijven in medische technologie. Ons land kent, vanuit internationaal perspectief gezien, een gunstig klimaat voor zorginnovatie, zo stelt hij. “Denk aan het vooruitstrevende en marktgerichte zorgstelsel, de wereldtop in universitair medische centra, wereldspelers in de zorgtechnologie en de relatief beperkte bureaucratie.” De kansen die dat biedt worden echter nog veel te weinig benut, aldus Van den Hurk. Hij bepleit daarom onder meer verruiming van het aantal pilots met voorwaardelijke markttoelating, waarin nieuwe werkwijzen en technologieen kunnen bewijzen zowel klinisch als economisch effectief te zijn. Overigens helpt het niet dat de Nederlandse overheid medische technologie als ‘cost driver’ lijkt te zien. “Neem het vervangen van hartkleppen: in het verleden meestal chirurgisch uitgevoerd middels openhartoperaties. Nieuwe, minder belastende technieken via de lies maken het mogelijk meer patienten succesvol te behandelen. Hierdoor stijgen op termijn weliswaar zorgbehoeften, maar het zou zonde zijn de resulterende maatschappelijke meeropbrengsten op te offeren aan strikte beperkingen van meerkosten.”

Sociaal-economische waarde

Een spreker die hierop aansluit is Yves Verboven, Executive Director van het European Health Technology Institute for Socio-Economic Research. “Wij kijken niet enkel naar de klinische meerwaarde en directe budgettaire impact van medische technologie, maar ook naar haar invloed op het welbevinden van patienten en naar haar economische waarde.” Hij nuanceert het beeld van ‘cost driver’. “Specifiek medische technologie, zonder farma, maakt minder dan vijf procent van het totale budget voor gezondheidszorg uit, of minder dan één procent van het BBP.” Bovendien wordt medische technologie tegenwoordig niet meer kritiekloos toegepast. Verboven signaleert een evolutie in het gebruik, richting ‘value-based’: “Wat betekent technologie voor de patient en wat kan die bijdragen aan de huidige gezondheidszorg? Sommige technologie kan kosten besparen in het ziekenhuis, andere biedt juist extra waarde doordat ze mensen langer gezond en aan het werk houdt.”

Preventie

Caroline Hummels, hoogleraar en themaleider Smart Environment binnen de strategic area Health van de TU Eindhoven, zal spreken over de trend dat de patient als zorgconsument de regie over zijn gezondheid en de zorg daarvoor in handen krijgt. “Het feit dat de zorgconsument een centralere rol krijgt, vraagt om andere productontwikkeling.” Preventie bijvoorbeeld is nu nog nauwelijks financieel geregeld in de zorgverzekering, maar gaat in de toekomst wel een grotere rol spelen. Daar kunnen nieuwe producten en diensten voor worden ontwikkeld.

Meer informatie: www.hat-event.com

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen