Europese tabaksindustrie mobiliseert detailhandel

Array

De herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn 2001/37/EG wordt binnenkort gepubliceerd. Naar verwachting adviseert de Europese Commissie hierin vergaande effectieve maatregelen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, zoals het invoeren van standaard tabaksverpakkingen in navolging van Australie. Ook zal de verkoop van tabak waarschijnlijk uit het zicht moeten.

De tabaksindustrie volgt deze ontwikkeling met spanning omdat de laatste reclamemogelijkheden hiermee aan banden zullen worden gelegd.

De Europese vereniging van tabakshandelaren heeft daarom begin september haar bezwaren tegen de Europese Commissie geuit. In diverse Europese landen organiseerde de tabaksindustrie acties waarbij duizenden tabakshandelaren tegen de mogelijke invoering van standaard sigarettenpakjes in Europa protesteerden.

Het bericht in perspectief
Alliantie Nederland Rookvrij! kijkt reikhalzend uit naar de herziening van de productrichtlijn. Hiermee zullen minder jongeren beginnen met roken en zal de schade door tabaksgebruik flink worden verminderd. Dit zal talloze zieken en sterfgevallen voorkomen. ‘Het zal niet lang meer duren voordat dergelijke acties van de tabaksindustrie ook in Nederland zichtbaar zijn. Het maakt ook helder dat de herziening van de tabaksrichtlijn effectieve maatregelen kent die de industrie in hun portemonnee zullen raken’, aldus Professor Onno van Schayck, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij!

Partnerorganisaties in Europa, zoals het internationale Smokefree Partnership (SFP) en het European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) hebben als reactie direct een persbericht uitgebracht waarin zij aangeven waarom de Europese tabaksindustrie de detailhandel misleidt. Een vertaling van dit persbericht vindt u in de bijlage.

Standaard verpakkingen
Standaard sigarettenpakjes (Plain packaging) hebben een uniforme kleur met standaard lettertype en een grafische waarschuwing. Alleen de merknaam onderscheidt de pakjes nog van elkaar. Deze maatregel brengt geen kosten voor overheden met zich mee en het komt de volksgezondheid ten goede. Het maakt de eigen keuze van volwassen rokers zelfs eerlijker doordat ze niet meer verleid worden door aantrekkelijke verpakkingen. Jongeren geven aan dat ze minder snel geneigd zijn de verpakkingen te kopen. In Australie zijn deze verpakkingen vanaf 1 december 2012 verplicht. De tabaksindustrie heeft zich in Australie hevig verzet tegen de invoering van generieke pakjes.

Alliantie Nederland Rookvrij!
De Alliantie Nederland Rookvrij! is een netwerk van samenwerkende partijen die een samenleving nastreeft waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dit wil de Alliantie realiseren door het op gang brengen van een maatschappelijke beweging, waarin tal van organisaties en mensen krachten bundelen voor hetzelfde doel: een effectief tabaksontmoedigingsbeleid, een groei van het aantal niet-rokers en meer rookvrije omgevingen.

Bijlage
Persbericht van het Smokefree Partnership (SFP) en het European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) van 7 september 2012

Via dit schrijven spreken wij onze bezorgdheid uit over het misleidende en onjuiste persbericht dat is uitgegeven door de vereniging van tabakshandelaren en in diverse Europese media is verschenen. De informatie maakt deel uit van de gebruikelijke propaganda van de tabaksindustrie ter ondermijning van de pogingen van de Europese Commissie om jongeren te weerhouden van hun eerste sigaret. Het ontbreekt de paniekerige, emotionele beweringen aan ieder bewijs, eenvoudig omdat ze onjuist zijn:

* Wie het consultatierapport van de Europese Commissie leest, ziet direct dat de 85.000 reacties grotendeels het resultaat zijn van een rent-a-mob-tactiek door de tabaksindustrie en zijn bondgenoten met als doel de wetgevingsprocedure te vertragen en te ondermijnen waarmee sterkere
tabaksregulering in Europa mogelijk wordt.
* Er is nergens ter wereld ook maar enig bewijs dat waarschuwende afbeeldingen of blanco verpakkingen de illegale handel in tabaksproducten in de hand zouden werken. Het gebruik van illegale tabak door rokers heeft daarentegen alles te maken met prijs en beschikbaarheid. De tabakshandelaren
lijken met opzet te verzwijgen dat de enige bewezen maatregelen die wel impact hebben op de illegale handel wettelijke maatregelen zijn ter controle van de toeleveringsketen, zoals traceerbaarheidsmeldingen op tabaksproducten, en intensiever internationale samenwerking.
* De meeste tabaksdistributeurs en -handelaren verkrijgen slechts een klein deel van hun inkomsten uit de tabaksverkoop. Het rapport ‘Curbing the Epidemic: The Economics of Tobacco Control’ van de Wereldbank toont aan dat geld dat niet aan tabak wordt besteed voor de aankoop van andere consumentengoederen wordt gebruikt.

Gezien het bewijs en de decennialange misleidende, schadelijke public affairs van de tabaksindustrie, die onze samenleving miljoenen levens en miljarden aan gezondheidszorg heeft gekost, zijn we teleurgesteld dat ze zo weinig hebben geleerd. Nog teleurstellender is echter dat detailhandelaren, die het MKB vertegenwoordigen, geen zorg lijken te hebben voor de gezondheid van hun jonge klanten, maar het enige product blijven steunen dat de helft van zijn gebruikers doodt.

Deze actie toont aan dat we niet kunnen vertrouwen op verantwoordelijk gedrag aan de kant van de tabaksindustrie en zijn bondgenoten. De toenemende trend van overheden om hun invloed en impact in te dammen wordt daarmee nog meer van belang.

Blanco verpakkingen zijn haalbaar, wettig en eenvoudig te implementeren. Ze brengen geen kosten voor zich mee voor overheden en komen de volksgezondheid ten goede. Wij vertrouwen erop dat de Europese Commissie en lidstaten in staat zijn deze nonsens te doorzien en als vertegenwoordigers van het publieke belang hun plicht zullen doen door te handelen in het belang van de gezondheid van hun burgers.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen