Gegevensverkenning Omgevingswet

Array

Het RIVM adviseert om een `ingang’ te creeren die toegang geeft tot gegevens die voor de nieuw in te voeren Omgevingswet nodig zijn. Dit geldt zowel voor visies, verordeningen en programma’s als voor vergunningen, projectbesluiten, toezicht en handhaving.

Het RIVM onderzocht hoe gegevens over de fysieke leefomgeving effectiever kunnen worden ingezet voor besluiten over de leefomgeving. Veel gegevens blijken wel aanwezig zijn, maar deze zijn voor gebruikers vaak niet overzichtelijk, eenvoudig bereikbaar of bruikbaar. Dit veroorzaakt
kennishiaten en vertragingen bij besluit- en beleidsvorming.

Eenvoudigere wetgeving en snellere besluitvorming
De Omgevingswet kan – afhankelijk van toetsing door de Raad van State en behandeling in Tweede en Eerste Kamer – in 2014 worden ingevoerd. Doel van de wet is om de regels voor ruimtelijke projecten te vereenvoudigen en te bundelen. De wet streeft onder andere naar een snellere
besluitvorming en naar meer samenhangende en eenvoudigere wetgeving. Een betere beschikbaarheid, bruikbaarheid en betrouwbaarheid van gegevens draagt hieraan bij.

In voorgaande jaren zijn al diverse pogingen gedaan om de toegankelijkheid en bruikbaarheid van gegevens te verbeteren, zoals via diverse online registers en afstemmingsplatformen. Desondanks bestaan hierin nog grote verschillen tussen domeinen (zoals lucht, erfgoed, natuur, water, bodem,  externe veiligheid, afval/gevaarlijke stoffen en geluid).

Samenwerken
Het RIVM beveelt aan om de mogelijkheden van een platform of college van gegevensautoriteiten nader te verkennen om de kwaliteit van de gegevens te verbeteren. Het model van de Gegevensautoriteit Natuur kan hiervoor als voorbeeld dienen. Door voort te bouwen op bestaande initiatieven zoals Publieke Dienstverlening op de Kaart, Atlas Leefomgeving en INSPIRE, wordt bestaande kennis en ervaring behouden. Tegelijkertijd kunnen via het nieuwe forum afspraken worden gemaakt over kwaliteitsborging, beschikbaarheid en bruikbaarheid van gegevens. Daarnaast kunnen inhoudelijke tegenstrijdigheden en overlappingen worden beperkt.

Een begin kan worden gemaakt door instanties die zich bezighouden met de kwaliteitsborging van gegevens te laten samenwerken. Andere partijen kunnen hier later bij aansluiten. Wel moet de onafhankelijkheid van de betrokken gegevensautoriteiten per domein in de leefomgeving worden geborgd.

Bron: RIVM Auteur: Harald Wychgel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen