Koninklijke onderscheiding voor maatschappelijk werkster UMCG

Array

Eveline van der Heijden na 40 jaar gelauwerd voor belangrijk werk
Eveline van der Heijden, maatschappelijk werkster en vertrouwenspersoon in het UMCG, is op donderdag 13 september koninklijk onderscheiden. Burgemeester M.A.P. (Rinus) Michels van de gemeente Winsum benoemde haar tijdens haar 40-jarig dienstjubileum tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eveline van der Heijden is in 1972 begonnen als maatschappelijk werkster bij het toenmalige crisiscentrum van de psychiatrische kliniek van het AZG. Na vijfentwintig jaar maakte zij de overstap naar de Centrale Spoedopvang, waar zij de acute psychosociale zorg opzette. Daarnaast is zij sinds 1996 vertrouwenspersoon voor het personeel van het UMCG.

Bij het vormgeven van de psychosociale zorg voor de Centrale Spoedopvang van het ziekenhuis, koos Van der Heijden een innovatief uitgangspunt: acute psychosociale zorg moest een integraal onderdeel worden van de acute medische zorg die op een eerste hulp aan patienten in levensbedreigende
situaties geboden wordt. De gedachte daarbij was dat ingrijpende gebeurtenissen zoals zware verkeersongevallen en ongevallen op het werk, zeer ingrijpend zijn in het leven van zowel het slachtoffer als diens familie. Het psychische trauma kan even verreikend zijn als het lichamelijke letsel.
Op de Centrale Spoedopvang van het UMCG wordt nu gewerkt met standaard werkwijzen bij de opvang van familie en nabestaanden; er is een zorgvuldige besluitvormingsprocedure rond zaken als toestemming van familie voor donatie of obductie, en aanwezigheid van familie bij reanimatie – in 1998 in ziekenhuizen nog helemaal geen geaccepteerde werkwijze.

Van der Heijden nam ook zitting in de donatiecommissie van het UMCG. Haar ervaringen rond het stellen van de donatievraag aan vaak zeer verdrietige en geschokte familieleden op de spoedopvang, zette ze om in een vraag voor de donatiecommissie: wat is er nodig om te bewerkstelligen dat familieleden vaker positief reageren op de donatievraag? Een belangrijke aangelegenheid gezien het chronisch te kort aan orgaandonoren. Ook werkte ze mee aan het opzetten van donatie-scholingprogramma’s die artsen vaardigheden bijbrengen om de donatievraag op een moeilijk moment aan familieleden te kunnen stellen.

Haar ervaringen met behandelaars (ambulancemedewerkers, artsen, verpleegkundigen) die effectief moeten optreden bij soms zeer schokkende gebeurtenissen, vormden voor Van der Heijden aanleiding om initiatieven te nemen voor de opvang van deze gezondheidswerkers. Zij hielp mee bedrijfopvangteams (BOT) op te zetten en is nog steeds actief in het BOT-team van het UMCG. Tegenwoordig is er steeds meer kennis over de schadelijke gevolgen die langdurige blootstelling van hulpverleners aan schokkende gebeurtenissen kan hebben. Van der Heijden was jarenlang een pionier met alle activiteiten die zij op dit vlak uitvoerde.

In 1996 is Eveline van der Heijden benoemd tot vertrouwenspersoon ongewenst gedrag van het UMCG. Aanvankelijk lag het accent op seksuele intimidatie. Later verbreedde de functie zich tot vertrouwenspersoon ongewenst gedrag. Naast seksuele intimidatie konden klachten over pesten, agressie en discriminatie gemeld worden. Zij is een van de pioniers geweest in de ontwikkeling van het Noordelijk Netwerk van Vertrouwenspersonen. Daarmee heeft zij er belangrijk toe bijgedragen dat dit vraagstuk in de noordelijke regio op de agenda van organisaties kwam te staan en werd aangepakt.

Het bijzondere aan de manier waarop Eveline van der Heijden haar werk vervult, is dat zij alle ervaringen die zij in haar verschillende functies opdoet, met elkaar verbindt. De aandacht voor de schokkende belevenissen van slachtoffers en medisch personeel, brengt zij bij elkaar. De wijze
waarop zij haar taken en verantwoordelijkheden uitoefent, hebben veel verschil gemaakt in de levens van slachtoffers en behandelaars.

Bron: UMCG

Recente artikelen