Kortere en nauwkeurige bestraling vroege longkanker

Array

Bij longkanker in een vroeg stadium spaart RapidArc gezonde weefsels het beste. Dit is een geavanceerde bestralingstechniek waarbij het apparaat rondom de patient draait tijdens de bestraling. Daarnaast heeft deze techniek een kortere bestralingstijd dan andere technieken. Dit concludeert Chin Loon Ong in zijn onderzoek, waarmee hij op 19 september bij VUmc promoveert.

Radiotherapie is een belangrijke behandeling voor patienten met kanker. Bij de behandeling is het belangrijk dat gezonde weefsels rondom de tumor een zo laag mogelijke dosis straling ontvangen. Dit kan optimaal gebeuren met RapidArc(TM) (Varian Medical Systems), een geavanceerde techniek waarbij het bestralingsapparaat rondom de patient draait tijdens de bestraling. Bovendien kan tegelijkertijd zowel in de snelheid van draaien, de vorm van het bestralingsveld en de dosisafgifte per tijdseenheid worden gevarieerd. Sinds 2003 heeft VUmc een leidende positie in de ontwikkeling van deze technieken en in 2008 was VUmc een van de eerste ziekenhuizen ter wereld waar een patient met de RapidArc-techniek werd behandeld.

Korter en efficienter
Het gebruik van RapidArc maakt het mogelijk de dosis in veel kortere tijd toe te dienen, en is daardoor bijzonder geschikt voor stereotactic body radiotherapy (SBRT). Dit is een vorm van radiotherapie waarbij een uiterst precieze afgifte van een hoge stralingsdosis in slechts een of enkele fracties wordt uitgevoerd voor doelgebieden van beperkte grootte. Een korte behandeltijd is bij deze precieze bestraling van groot belang omdat het het risico verkleint dat de patient beweegt.

Beste sparing gezonde weefsels
Ong heeft nu in een aantal studies de kwaliteit, nauwkeurigheid en efficientie van de RapidArc-behandelingen onderzocht. Het bleek dat voor stadium I longkanker RapidArc de beste sparing van de gezonde weefsels bereikte en de kortste bestralingstijd heeft in vergelijking met andere bestralingstechnieken. Hierbij bleek het geen probleem dat een longtumor beweegt met de ademhaling. Het gebruik van een nieuw soort bundel (flattening filter free) kan de behandeltijd verder verkorten: in drie minuten kan een fractie met hoge dosis SBRT worden afgeleverd. *

Startdatum19-09-2012
* Tijd11.45
* Locatie Aula
* TitelVolumetric modulated arc therapy for stereotactic body radiotherapy: Planning considerations, delivery accuracy and efficiency
* Spreker C.L. Ong
* Promotor prof.dr. S. Senan prof.dr. B.J. Slotman
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* EvenementtypePromotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen