Prominente rol voor 3D-beeldvorming bij gezichtsoperaties (Promotie)

Array

Het gezicht bestaat anatomisch gezien uit drie structuurgroepen: weke delen – zoals huid, spieren en vetweefsels -, botstructuren en tanden. Met 3D-scans is het mogelijk deze drie structuurgroepen nauwkeurig in beeld te brengen. Wanneer een patient een operatie aan het gezicht ondergaat, bijvoorbeeld na het verwijderen van een kwaadaardige tumor, wordt het hoofd eerst gescand met behulp van deze technieken. De driedimensionale beelden geven meer en betere informatie. Ze maken het bovendien mogelijk om van tevoren te plannen wat er tijdens de operatie gaat gebeuren. De betrouwbaarheid van de ingreep is daardoor groter, zo toont onderzoek van Thomas Maal aan. Dit wil overigens niet zeggen dat 3D-beeldvorming chirurgie per definitie makkelijker maakt.
Volgens Maal heeft 3D-beeldvorming de afgelopen jaren een steeds prominentere rol ingenomen in de behandelplanning en evaluatie van chirurgische ingrepen. Deze techniek is op een groot aantal gebieden toepasbaar, van het voorbereiden van complexe gezichtsoperaties tot het verwijderen van verstandskiezen.

Biografie
Thomas Maal (Rotterdam, 1981) behaalde zijn master Biomedical Image Sciences in Utrecht. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie in samenwerking met de afdeling Tandheelkunde van het UMC St Radboud. Hij is wetenschappelijk onderzoeker en coördinator van het 3D-lab van de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie van dit UMC.

Thomas Maal promoveert op 19 september.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen