MSD betreurt onjuiste en tendentieuze reportage Brandpunt over diabetes-medicijn

Array

Farmaceutisch bedrijf MSD betreurt de onjuiste weergave van feiten in een reportage van actualiteitenprogramma Brandpunt in de uitzending van gisteravond. De uitzending kan tot onnodige onrust leiden bij patienten die het geneesmiddel Januvia (sitagliptine) gebruiken of andere diabetesmedicijnen.
In het programma werden onbewezen twijfels geuit over de effectiviteit, de meerwaarde en de veiligheid van het diabetes type 2-medicijn Januvia. Caroline Doornebos, Medisch Directeur bij MSD: “Wij zijn geschokt door de tendentieuze berichtgeving waarin de suggestie wordt gewekt dat patienten aan risico’s zouden worden blootgesteld door behandeling met ons geneesmiddel. Januvia is bij de juiste diabetes type 2 patient een betrouwbaar en effectief geneesmiddel om het bloedsuikergehalte te verlagen. Dit medicijn in tabletvorm is al ruim 6 jaar beschikbaar, uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wereldwijd worden miljoenen patienten met diabetes type 2 ermee behandeld. Wij hebben het volste vertrouwen in de effectiviteit en het veiligheidsprofiel van Januvia“
Daarnaast staat Januvia in vele Europese behandelrichtlijnen, waaronder de als zeer streng bekendstaande Engelse artsenrichtlijn. In Nederland heeft de overheid Januvia bewezen effectief en betrouwbaar verklaard door het toe te laten op  de Nederlandse markt en tevens voor vergoeding op  te nemen in het basispakket. Dit laatste betekent dat ook de meerwaarde van Januvia is bevestigd omdat deze meerwaarde een onderdeel is van het vergoedingstraject.
Veiligheidsprofiel op langere termijn
Januvia is ruim 6 jaar geleden wereldwijd op de markt toegelaten nadat er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bij een brede groep patienten is uitgevoerd. Vanaf het eerste moment dat mensen Januvia gebruiken, worden wereldwijd alle gemelde bijwerkingen bijgehouden door  de overheid, artsen en MSD.  Op basis hiervan maken de registratie-autoriteiten continue een afweging over de balans in de effectiviteit en bijwerkingen van een middel. Helaas kunnen bijwerkingen optreden. In dat geval is het goed als de patient dit direct met de arts of apotheker bespreekt en de bijwerkingen worden gemeld bij de overheid (Lareb) of MSD.
MSD heeft voorafgaand aan de uitzending  uitgebreid gereageerd op vragen van de redactie van Brandpunt . In de uitzending is onze reactie helaas uiterst summier aan bod gekomen.  Caroline Doornebos: “We betreuren het nu zeer dat vele diabetespatienten in ons land die Januvia gebruiken op het verkeerde been worden gezet door Brandpunt. Ik zou ze willen adviseren vooral hun dokter te raadplegen als ze vragen hebben.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen