Genomineerden Univé Paludanus Prijs bekend

Array

10.000 euro voor het project dat bijdraagt aan verbetering kwaliteit zorg
Ieder jaar wordt er een Univé Paludanus Prijs uitgereikt aan een instelling/organisatie of persoon die met een zorgproject een zichtbaar resultaat levert aan de verbetering van de kwaliteit van zorg. Er is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden aan deze prijs. Een onafhankelijke jury onder leiding van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra beoordeelt alle innovatieve inzendingen en daar zijn drie nominaties uit geselecteerd. De drie zorgorganisaties die dit jaar kans maken op de prijs van 10.000 euro zijn:

Soteria van Emergis/GGZ Zeeland te Kloetinge
Bij Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Emergis in Zeeland worden jongeren (16-28 jaar) met een eerste psychose opgevangen in Soteria in plaats van een psychiatrische afdeling. De opvang in Soteria is in huiselijke omgeving. Met een groep van 6 tot 10 clienten wordt het dagelijks leven opgepakt en worden er buitenactiviteiten gedaan. De familie wordt vanaf de eerste dag betrokken bij de begeleiding van de client. Dit alles bevordert een snel herstel.

TinZ Netwerk Dementie Friesland te Leeuwarden
In Friesland werken 34 zorgorganisaties samen in de ketenzorg voor mensen met dementie. Deze samenwerking is ondergebracht in de coöperatie TinZ, het Netwerk Dementie Friesland. Dit is uniek in zorgland. Vanuit steunpunten, verspreid over de gehele provincie, zet TinZ onafhankelijke casemanagers in voor de begeleiding en ondersteuning bij (vermoedens van) dementie. Mensen met dementie kunnen door goed georganiseerde ketenzorg zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, in harmonie met hun mantelzorgers en andere betrokkenen.

Sneltest in huisartsenpraktijk/door dr. R. Hopstaken i.s.m. Saltro (Utrecht), Diagnostiek voor U (Eindhoven) en SAN (Nederland)
Met behulp van een eenvoudige vingerprik in de huisartsenpraktijk kan onnodig antibioticagebruik bij luchtweginfecties fors worden verlaagd. De vingerprik – de CRP sneltest – is minder belastend voor patienten dan regulier bloedonderzoek en kan direct in de huisartsenpraktijk uitgevoerd worden. De sneltest leidt tot meer zekerheid in de diagnose, waarmee zowel de huisarts als de patient gebaat zijn. Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft de CRP-test inmiddels een plaats gekregen in de NHG Standaard Acuut hoesten. Om de brug naar de dagelijkse praktijk te slaan, zijn richtlijnen en handvatten voor de dagelijkse praktijk ontwikkeld. Hierbij staan zinvol gebruik van de CRP sneltest en kwaliteit (controle) voorop. Hieruit blijkt dat zowel huisartsen als patienten zeer tevreden zijn met de CRP sneltest in de praktijk.

Onafhankelijke jury
Van de drie genomineerde projecten wordt een professionele film gemaakt, die de organisaties kunnen gebruiken om hun project meer bekendheid te geven. Voor de winnaar is er bovendien een geldbedrag van 10.000 euro, en alle drie de projecten ontvangen een onderscheiding. De jury beslist op 12 december 2012 wie de winnaar is. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Van der Valk Hotel Vianen.

Het is de veertiende keer dat de Univé Paludanus Prijs wordt uitgereikt. Meer informatie over de Univé Paludanusprijs: www.unive.nl/paludanusprijs

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen