UMCG start nieuw hersenonderzoek met zwakke magnetische velden

Array

Bij veel hersenziektes en ook bij psychische klachten is de communicatie in de hersenen verstoord. Het Universitair Medisch Centrum Groningen start een uniek nieuw onderzoek met als doel om de communicatie in de hersenen te verbeteren. De behandeling maakt geen gebruik van medicijnen maar van zeer zwakke magnetische velden. Het apparaat is ontwikkeld op aanwijzingen van de uitvinder, dr. Ruud Kortekaas en het onderzoek wordt gecoördineerd door hersenonderzoeker dr. Branislava Curcic-Blake.

“Er is nog altijd een sterke behoefte aan nieuwe medische behandelingen omdat mensen met bijvoorbeeld epilepsie, een depressie of chronische pijn lang niet allemaal goed behandeld kunnen worden.” stelt dr. Kortekaas. Dr. Curcic-Blake voegt eraan toe “Medicatie is niet altijd efficient of precies genoeg – het beïnvloedt het gehele brein en selecteert niet altijd de juiste doelgebieden in de hersenen.”

Behandeling met magnetische velden kan in de toekomst een oplossing zijn voor patienten bij wie de traditionele behandelingen niet goed aanslaan. De gebruikelijke behandeling met magnetische velden zijn meestal weer zo sterk dat ze grote delen van de hersenen beïnvloeden. Dit onderzoek gebruikt echter heel zwakke velden en heel kleine elektromagneten. Deelnemers aan dit onderzoek merken niets van deze stimulatie. Uit eerdere studies van zowel UMCG als elders is gebleken dat de magnetische velden niet alleen veilig zijn, maar ook pijnstillend en antidepressief kunnen werken.
Als eerste stap is het onderzoek gestart met gezonde vrijwilligers. Het is de bedoeling om later, aan de hand van de resultaten een tweede onderzoek te starten met patienten.

Het nieuwe onderzoek maakt gebruik van een muts die op het hoofd wordt gedragen tijdens de proef. Kleine elektromagneetjes op de muts wekken een zwak magneetveld op dat in sterkte vergelijkbaar is met dat van een magneetje op de koelkastdeur. Twee meetmethodes worden toegepast tijdens het onderzoek: ElektroEncefaloGrafie (EEG of `hersenfilmpje’) en ook wordt een nieuw apparaat gebruikt dat hersendoorbloeding meet met Nabij-Infra-Rood-Spectroscopie (NIRS).

Als u meer wilt weten over het onderzoek of als u mee wilt doen aan dit nieuwe onderzoek (in dit stadium alleen gezonde mensen), dan kunt u contact opnemen met dr. Branislava Curcic-Blake, bereikbaar via telefoonnummer 0503638806 of via e-mailadres.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen