Werkstress verhoogt de kans op een hartinfarct met een kwart

Werkstress verhoogt de kans op een hartinfarct met een kwart. Dat blijkt uit een meta-onderzoek van 13 Europese onderzoeken. Het verband was al langer bekend, maar nu is de verhoogde kans nauwkeurig vastgesteld op 23 procent. Vooral mensen die geen invloed kunnen uitoefenen op de werkdruk lopen een hoog risico. Daarom moet de aanpak van werkstress de hoogste prioriteit krijgen, vindt de FNV.

“Mensen die het risico van werkstress bagatelliseren, zijn doorgaans degenen die hun werkdruk kunnen beïnvloeden; meestal hoger opgeleiden dus”, zegt FNV-beleidsmedewerker Wim van Veelen. “Maar als je in een fabriek werkt, in de keuken van McDonald’s of op een administratiekantoor, waar je de hele dag moet razen achter een computer, word je voortdurend opgejaagd, zonder dat je het wat rustiger aan kunt doen.”

Ongezonde levensstijl
Daar komt nog bij dat werkstress leidt tot een ongezonde levensstijl. “Als je ’s avonds doodmoe thuiskomt zul je eerder de hele avond op de bank gaan liggen met snacks en fastfood. Laat staan dat je nog even gaat sporten. En het leidt ook tot slechte nachtrust, en dus oververmoeidheid. Dat kan weer leiden tot problemen op het werk en dus tot nog meer stress. Een vicieuze cirkel”, aldus Van Veelen.

Voldoende pauze en afwisseling
Het is dus van groot belang dat in cao’s voldoende pauzes worden afgesproken. Voldoende afwisseling in je werk en zelf invloed hebben op hoe je je werk doet, is ook erg belangrijk. Juist daardoor voel je je betrokken bij je werk en is het geen last, maar geeft het voldoening.

Ontslagbescherming
Mensen met een flexcontract staan voortdurend onder druk. Om dit tegen te gaan, moet de ontslagbescherming op het huidige niveau worden gehandhaafd, vindt de FNV. Want wie uit angst voor ontslag de baas niet durft tegen te spreken, loopt extra veel kans op hoge werkdruk en ongezonde stress.

Zorgkosten
Een hartinfarct is bovendien niet alleen een groot persoonlijk drama, maar draagt ook bij aan de hoge kosten in de zorg. En werkgevers zijn uiteindelijk duur uit, als ze de zieke werknemer moeten doorbetalen. Preventie van werkdruk is dus in ieders belang.

bron: Nieuwsbank/FNV Bondgenoten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen