Bevolkingsonderzoek voor darmkanker kan in Nederland duizenden levens redden

Toonaangevende experts komen bijeen tijdens Europa’s grootste gastro-enterologische congres, de UEG Week 2012 in Amsterdam.
Een nationaal bevolkingsonderzoek voor darmkanker dat in 2013 in heel Nederland zal worden uitgerold, moet het leven van duizenden patienten met deze veelvoorkomende vorm van kanker redden. “Na tien jaar van zorgvuldige voorbereidingen zijn wij ervan overtuigd dat dit een grote stap voorwaarts is op het gebied van de preventie van darmkanker,” aldus professor Ernst Kuipers van het academisch ziekenhuis in Rotterdam. Hij is één van de experts die zal spreken tijdens de eerste van drie persconferenties op de 20e United European Gastroenterology Week (UEG Week), die van 20 tot 24 oktober 2012 in Amsterdam wordt gehouden. Er worden meer dan 14.000 wetenschappers uit de hele wereld verwacht voor het grootste Europese congres in zijn soort.


Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Elk jaar worden meer dan 12.000 nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 4.800 mensen aan deze aandoening. “Wij zijn er zeer verheugd over dat ons nationale bevolkingsonderzoek na een uiterst zorgvuldige voorbereiding en de analyse van uitgebreide pilot-onderzoeken nu van start kan gaan,” aldus prof. Kuipers, hoofd van de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie van het academisch ziekenhuis in Rotterdam. Tot de doelgroep behoren mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 55 en 75 jaar. Zij zullen om de twee jaar worden gescreend aan de hand van een zelf uit te voeren, zeer gevoelige zogenoemde Fecaal Occult Bloed Test (FOBT). Monsters van de ontlasting worden thuis met een speciale set afgenomen en voor de test naar een laboratorium gestuurd. Mensen met een positieve FOBT worden uitgenodigd voor een colonoscopie. Het programma zal in fasen worden uitgerold. De eerste batch uitnodigingen zal in september 2013 worden verstuurd naar mensen in de leeftijd tussen 65 en 75 jaar. Zodra het programma van start is gegaan, zullen jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen voor het bevolkingsonderzoek worden opgeroepen, en er zullen naar verwachting ongeveer 1,3 miljoen FOBT’s worden uitgevoerd en geanalyseerd. Dat zal mogelijk leiden tot een jaarlijks aantal uitgevoerde colonoscopieen van circa 70.000. “Op de lange termijn zullen ongeveer 2.400 mensen per jaar baat hebben bij dit bevolkingsonderzoek. Mensen die anders aan darmkanker zouden overlijden en zelfs nog meer mensen die anders een intensieve oncologische behandeling nodig zouden hebben gehad”, aldus prof. Kuipers.

 

Andere interessante onderwerpen van de UEG Week
De deelnemers aan UEG Week wisselen ervaringen uit over aandoeningen aan de maag, darm, slokdarm, lever, alvleesklier en galblaas, ziekten waar miljoenen mensen aan lijden. Dit jaar wordt onder andere gesproken over de rol van de multidisciplinaire zorg in onze huidige maatschappij en over het effect van obesitas en alcohol op gastro-intestinale (GI-) en leveraandoeningen. Verder zullen wetenschappelijke experts uit de hele wereld zich buigen over onderwerpen als  innovatieve endoscopietechnieken, nieuwe behandelingen voor inflammatoire darmziekten en de groeiende rol van gastro-enterologen bij digestieve oncologie. Tijdens het tweedaagse symposium “Today’s science; tomorrow’s medicine”, dat tijdens het congres plaatsvindt, leggen experts de link tussen de fundamentele wetenschap en de klinische praktijk door de nieuwste onderzoeken te presenteren over de invloed van obesitas op de ontsteking en aandoeningen van het maag-darmstelsel en de lever.

 

Speciale jubileumsymposia
UEG Week viert dit jaar zijn 20e jubileum en om dit feit luister bij te zetten, zullen tijdens het congres in Amsterdam diverse speciale evenementen worden georganiseerd. Zo zullen toonaangevende specialisten tijdens symposia spreken over de vooruitgang op het gebied van de preventie, diagnose en behandeling van spijsverteringsaandoeningen in de afgelopen 20 jaar, en presenteren voorlopers op het gebied van onderzoek en klinische praktijk hun visie op de toekomst van hun respectieve vakgebieden.

Bron: UEG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen