Genomineerden ‘Het Beste Patiënteninitiatief’ Nationale Zorg Jaarprijs bekend

Array

Drie patienteninitiatieven zijn dit jaar voor het eerst genomineerd voor de Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) van ‘Het Beste patienteninitiatief ’. De “last minute” nominatie is een initiatief van de Nationale Zorg Jaarprijs in samenwerking met MedicalFacts. De winnaar wordt op 20 september 2012 tijdens het Nationale Zorg Jaarprijs Gala (NZJ) in Nieuwegein bekendgemaakt. Janine Budding, directeur van Stichting MedicalFacts is de initiator van deze prijs. Janine miste in de eerste editie van de Nationale Zorg Jaarprijs een prijs voor patienten. Het is het eerste jaar dat er een prijs wordt uitgereikt aan initiatieven van patienten. Het centraal stellen van de patient is een term die je veel hoort in zorginstellingen en patienten moeten zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Maar patienten hebben nog weinig invloed op dit proces. Het blijft  bij incidentele verbeteringen op kleinschalig niveau. De patient moet meer betrokken worden bij het zorgproces. De patient hoort de regie te hebben over het eigen zorgproces.

De Jury voor “Het Beste Patienteninitiatief  heeft diverse initiatieven bekeken. Op de longlist stonden:

De drie genomineerden zijn:

Patienten Weten Beter, Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut verzamelt ervaringsverhalen van mensen over ziekenhuiszorg. Ze doen dit via de website www.patientenwetenbeter.nl. De verhalen zijn voor iedereen te lezen en er kan ook op gereageerd worden. Met dit initiatief wil het Rathenau Instituut meer inzicht krijgen in de organisatie en het functioneren van het ziekenhuis vanuit het perspectief van de patient. De ervaringen van patienten blijven vaak onderbelicht, maar zijn een waardevolle bron van informatie voor het functioneren van ziekenhuizen. Dit is des te meer van belang in een tijd waarin van patienten wordt verwacht dat zij actieve zorggebruikers zijn, die kritisch moeten en kunnen zijn over de verleende zorg. Op basis van ervaringsverhalen van patienten willen ze de discussie aangaan met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en politici over verbetering van de organisatie van ziekenhuiszorg. Op basis van de ervaringen stellen ze een manifest op voor de zorgsector, en ontwikkelen ze een instrument voor ziekenhuizen om te leren van verhalen. Het Instituut werkt samen met onderzoekers van het Levensverhalenlab van de Universiteit Twente.

 

Social Consultancy, Anne-Miek Vroom
Door middel van zogenaamde participatory innovation en co-creatie wordt de eindgebruiker, vaak de patient, zoveel mogelijk betrokken bij het ontwerp van een medische interventie. Deze methodiek gaat verder dan patientgericht werken, omdat de patient zelf aan de basis van de interventie staat. De eindgebruiker staat telkens centraal. Vanuit haar achtergrond als medisch socioloog, patientervaring (Anne-Miek lijdt zelf aan de zeldzame aandoening Osteogenesis Imperfecta) en
ervaring op het gebied van zorginnovatie,  heeft zij een bedrijf opgezet (Social Consultancy) dat deze participartory interventies doorontwikkelt. Deze liggen telkens op het raakvlak van medisch/sociologische wetenschappen en innovatie. De te ontwikkelen interventie heeft ten doel de kwaliteit van leven van mensen met diverse fysieke aandoeningen/ziektes te verbeteren. Door middel van het bouwen van een mobiele mindfulness-interventie (APP) komt de training,  plaats –en tijd onafhankelijk beschikbaar voor mensen met uiteenlopende klachten. De training zal gerelateerd zijn aan de specifieke aandoening. Toepassing van de Quantified Self geeft participanten inzicht in de behaalde resultaten, wat motiverend kan werken.

Nog niet eerder is er een trainingsapplicatie gebouwd die door middel van digitale co-creatie en tal van functionaliteiten zo specifiek aansluit op de achterban van verschillende, soms zelfs zeldzame, aandoeningen. Eén van de ontwikkelde projecten, ‘De Kracht vanAandacht’, ligt momenteel ter beoordeling bij Fonds PGO. Naast de samenwerkende patientorganisaties is ook het UMC
St. Radboud een belangrijke partner binnen dit project. Er zal worden samengewerkt met het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness, dat onder leiding staat van professor A. Speckens.

Stichting Tinkerbell Patientencoach
Stichting Tinkerbell Patientencoach is een onafhankelijke stichting (non-profit organisatie), opgericht in 2009,  met als doel de zelfredzaamheid van patienten te bevorderen en de mensgerichtheid van de zorg te verbeteren.

Irèn Alders is de drijvende kracht achter Tinkerbell Patientencoach. Zij heeft kennis van de organisatie van de zorg, de rechten en plichten die je als patient hebt. Bovendien is zij gewend op gelijkwaardige voet met met zorgprofessionals te praten. Iedereen kan een patientencoach in de arm nemen .Ze begeleiden een patient bij een bezoek aan arts, helpen met praktische zaken,  in de communicatie en ook bij het nemen van moeilijke beslissingen door het proces en de eigen wensen/belangen inzichtelijker te maken.
Daarnaast leert de patient wat te doen om het gesprek in de preekkamer meer ontspannen en rustiger te laten verlopen.
De naam Tinkerbell (de patientencoach) slaat op het elfje dat Peter Pan (de patient) met raad en daad bijstaat. Ze helpt hem herinneren aan de mogelijkheid om te vliegen als hij blije gedachten heeft. En Peter Pan? Die maakt uiteindelijk toch zijn eigen keuzes.

De jury bestaat drie leden en een voorzitter:

  • Rene Luigies, zorginnovatiemakelaar Health Valley en redacteur MedicalFacts
  • Alida Budding,  redacteur MedicalFacts.nl
  • Sylvia Veereschild,  manager Gezondheidszorg HKZ / NEN
  • Janine Budding, juryvoorzitter en directeur MedicalFacts

De genomineerde initiatieven zijn onder andere getoetst op criteria patientgerichtheid, toepasbaarheid, professionaliteit en multidisciplinaire samenwerking.

Janine Budding, MedicalFacts: “ De patient moet meer betrokken worden bij het zorgproces. Dus niet vergaderen óver patienten, maar vergaderen mét. Patienten hebben een eigen perspectief dat uitstekende aanknopingspunten geeft om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en kosten te verlagen. De patient is de ervaringsdeskundige bij uitstek om (nieuw) beleid inhoud te geven. Ik verwacht daarom dat de grootste innovaties van de komende decennia geïnitialiseerd zullen worden door patienten en niet door wetenschappers. In het kiezen van de genomineerden is veel aandacht besteed aan de tools die nodig zijn om van patienten empowered patienten te maken.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen