H.K.H. Prinses Máxima opent nieuwe Vrouw Moeder Kind-centrum Máxima Medisch Centrum Veldhoven

Array

Prinses Máxima heeft vanochtend het unieke Vrouw Moeder Kind-centrum (onderdeel van Máxima Medisch Centrum Veldhoven) geopend. Het centrum is internationaal koploper in ontwikkelings- en gezinsgerichte zorg volgens het Family Centered Care-principe.

Moeder en kind blijven na de bevalling in principe samen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het beter is voor de ontwikkeling van het kind en het herstel van de moeder als beiden na de geboorte dicht bij elkaar blijven. De indeling van het oude ziekenhuisgebouw stonden die privacy en gastvrije benadering in de weg. In het nieuwe VMK-centrum is alles erop gericht om het gezin zo veel als mogelijk samen te verzorgen.

Patient bepaalt
“Het uitgangspunt is dat moeder en kind een eenheid vormen en dus ook als eenheid behandeld moeten worden”, zegt kinderarts-neonatoloog Thilo Mohns en medisch hoofd van het centrum. “Is het medisch verantwoord, dan blijven moeder en kind 24 uur per dag bij elkaar. Zo lang als nodig is en hoe complex de zorg ook is.” Voorheen moest de patient zich aanpassen aan de regels van het ziekenhuis. Nu bepaalt de patient. “We hebben alles omgedraaid. We kijken wat er wel mogelijk is en laten patienten zoveel mogelijk zelf beslissen. Bijvoorbeeld hoe laat ze willen opstaan, wat ze willen eten of wanneer er bezoek mag komen. De patient bepaalt.”

Protocol loslaten
Het komt in de ziekenhuiswereld geregeld voor dat moeder en kind na een bevalling via de keizersnede gescheiden verpleegd worden. Bij een te vroege geboorte met een verhoogd risico op medische complicaties is het in de meeste ziekenhuizen zelfs de regel. Ook in Máxima Medisch Centrum kon het voorheen soms niet anders. Terwijl de moeder herstelt op de kraamafdeling wordt haar kindje ergens anders behandeld; in een couveuse op de kinderafdeling of in levensbedreigende situaties op de NICU, een speciale intensive care voor te vroeggeborenen. Niet omdat dit het beste is voor moeder en kind maar omdat dit voor artsen en verpleegkundigen en voor de logistiek van het ziekenhuis het meest overzichtelijk is. Het Máxima laat dit protocol ook voor de ziekste patienten los. Niet de dokter, niet de ziekenhuisorganisatie, maar de patient en het gezin staan centraal in het nieuwe Vrouw Moeder Kind-centrum.

Kinderartsen, neonatologen en gynaecologen werken in het nieuwe Vrouw Moeder Kind-centrum nauw samen volgens de nieuwste medische inzichten. Grote voordeel in het centrum zijn de korte lijnen. Alle klinische afdelingen liggen naast elkaar en de polikliniek ligt gekoppeld aan de kliniek.

Academische functie
Máxima Medisch Centrum neemt een bijzondere positie in binnen de ziekenhuiswereld. Als niet-academisch ziekenhuis heeft het zowel een intensive care voor te vroeg geboren kinderen en een derdelijns (academische) functie voor vrouwen met een complexe zwangerschap. In het kader van deze bijzondere functies werken in het ziekenhuis hooggespecialiseerde artsen die normaliter alleen in academische centra werken. Denk dan aan kindercardiologen, kinderneurologen, kinderanesthesiologen en kinderintensivisten. Bovendien heeft het ziekenhuis zowel op het gebied van gynaecologie als neonatologie hoogleraren die een deeltijd aanstelling aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben: prof. dr. Guid Oei (gynaecologie) en prof. dr. Sidarto Bambang Oetomo (neonatologie)

Bron: MMC

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen