Patiënten Weten Beter, Rathenau Instituut behaalt 3e plaats bij ‘Het Beste Patiënteninitiatief’ #NZJ2012

Array

Patienten Weten Beter, Rathenau Instituut behaald 3e plaats bij ‘Het Beste Patienteninitiatief’ #NZJ2012

Drie patienteninitiatieven zijn dit jaar voor het eerst genomineerd voor de Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) van ‘Het Beste patienteninitiatief ’. De “last minute” nominatie is een initiatief van de Nationale Zorg Jaarprijs in samenwerking met MedicalFacts. Het Rathenau wist beslag te leggen op de derde plaats.

Patienten Weten Beter, Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut verzamelt ervaringsverhalen van mensen over ziekenhuiszorg. Ze doet dit via de website www.patientenwetenbeter.nl. De verhalen zijn voor iedereen te lezen, en  er kan ook op  gereageerd worden. Met dit initiatief wil het Rathenau Instituut meer inzicht krijgen in de organisatie en het functioneren van het ziekenhuis vanuit het perspectief van de patient. De ervaringen van patienten blijven vaak onderbelicht, maar zijn een waardevolle bron van informatie voor het functioneren van ziekenhuizen. Dit is des te meer van belang in een tijd waarin van patienten wordt verwacht dat zij actieve zorggebruikers zijn, die kritisch moeten en kunnen zijn over de verleende zorg. Op basis van ervaringsverhalen van patienten willen ze de discussie aangaan met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en politici over verbetering van de organisatie van ziekenhuiszorg. Op basis van de ervaringen stellen ze een manifest op voor de zorgsector, en ontwikkelen ze een instrument voor ziekenhuizen om te leren van verhalen. Het Instituut werkt samen met onderzoekers van het Levensverhalenlab van de Universiteit Twente.

Het juryrapport luidt als volgt:

Het project Patienten Weten Beter, van het Rathenau Instituut

Een mooi initiatief waarbij de focus echt vanuit de patient is. De patient kan zelf input geven, de resultaten worden vertaald naar verbetering in de zorg. Na een succesvolle discussie met de zorg zou een verbetering in de relatie tussen zorgverlener en patient tot stand kunnen worden gebracht.

De jury bestond uit drie leden en een voorzitter:

  • Rene Luigies, zorginnovatiemakelaar Health Valley en Redacteur MedicalFacts
  • Alida Budding, redacteur MedicalFacts.nl
  • Sylvia Veereschild, manager Gezondheidszorg HKZ / NEN
  • Janine Budding, juryvoorzitter en directeur MedicalFacts

 

De genomineerde initiatieven zijn onder andere getoetst op criteria patientgerichtheid, toepasbaarheid, professionaliteit en  multidisciplinaire samenwerking.

Janine Budding, MedicalFacts: “ De patient moet meer betrokken worden bij het zorgproces. Dus niet vergaderen óver patienten, maar vergaderen mét. Patienten hebben een eigen perspectief dat uitstekende aanknopingspunten geeft om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten te verlagen. De patient is de ervaringsdeskundige bij uitstek om (nieuw) beleid inhoud te geven. Ik verwacht daarom dat de grootste innovaties van de komende decennia geïnitialiseerd zullen worden door patienten en niet door wetenschappers. In het kiezen van de genomineerden is veel aandacht besteed aan de tools die nodig zijn om van patienten empowered patienten te maken.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen