Internationale aandacht voor Restless Legs Syndroom op 23 september

Array

Heel veel mensen weten wat Restless Legs betekent: kwellende, soms pijnlijke sensaties in de benen, soms ook in de armen, vooral in rust. Waardoor je moet gaan opstaan en lopen. Restless Legs Syndroom (de Ziekte van Willis Ekbom) komt wereldwijd bij grote aantallen mensen voor. Maar de ziekte wordt niet breed (h)erkend.

Dit jaar hebben daarom de RLS Foundation in de VS en Canada, de European Alliance for Restless Legs Syndrome (EARLS), de European Restless Legs Syndrome Study Group (EU-RLSSG), de International RLS Study Group (IRLSSG), en de World Association of Sleep Medicine (WASM) de krachten gebundeld en een internationale coalitie gevormd van patienten, artsen en neurowetenschappers die zich bezig houden met RLS.

Zij vragen op 23 september aandacht voor dit te weinig bekende ziektebeeld. Onlangs zijn door de International RLS Study Group (www.irlssg.org) nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de lange-termijn behandeling van RLS.

Een grote studie in Europa en de VS/Canada heeft aangetoond dat RLS patienten veelal jaren moeten wachten totdat een arts de juiste diagnose stelt. Als gevolg daarvan blijven patienten onnodig lang onbehandeld of worden ze verkeerd behandeld, met soms serieuze gevolgen. Uit de studie onder 3900 patienten bleek dat mensen in de ziektewet en zelfs in de WAO belanden door deze soms invaliderende ziekte. Artsen en patienten pleiten op International RLS Awareness dag daarom wereldwijd voor meer serieuze aandacht voor deze ziekte.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen