Parel voor nieuw concept van gezondheid van Machteld Huber

Arts en onderzoeker Machteld Huber van het Louis Bolk Instituut ontving op 20 september 2012 een ZonMw-Parel voor haar zoektocht naar een nieuw concept van gezondheid.

Gezondheidsdefinitie van de WHO
De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin gezondheid een statische toestand van compleet welbevinden is, voldoet niet meer. Volgens deze definitie is bijna niemand gezond en het concept werkt, onbedoeld, medicalisering in de hand. Mede door de steeds betere diagnostiek valt immers bij iedereen wel een (beginnende) aandoening te constateren.

Kwaliteit van leven en veerkracht
Huber formuleerde een concept waarin kwaliteit van leven, veerkracht en vaardigheden om gezond te blijven en de regie over eventuele ziekte in eigen hand houden, centraal staan. Zij noemt dit concept ‘positieve gezondheid’ als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Natuurlijk moet ziekte, waar mogelijk, worden behandeld, maar daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het versterken van veerkracht en zelfregie.

Internationaal toonaangevend
Dit initiatief is internationaal toonaangevend. Het werd al gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). Huber onderzoekt nu hoe de omschrijving kan worden toegespitst op diverse werkterreinen in de gezondheidszorg. Ook bij de vervolgstappen wordt volop internationaal samengewerkt aan de uitwerking van het nieuwe concept. Voor haar inspanningen ontving Huber de ZonMw Parel uit handen van Pauline Meurs.

Meer informatie over het Parelproject.

Bron: ZonMw

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen