Patiëntenorganisaties: ernstige zorgen over voorstellen miljoenennota 2013

Array

De gezamenlijke patientenorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen van de voorstellen uit de miljoenennota 2013 voor mensen met een chronische en/of psychische aandoening, mensen met een beperking en ouderen.

Patientenfederatie NPCF, CG-raad, VG-platform en het landelijk platform GGZ, geven in een brief aan de Tweede kamer aan dat met maatregelen als het beperken van zorgaanspraken en het verhogen van eigen betalingen, de rekening opnieuw wordt doorgeschoven naar verzekerden en vooral mensen die afhankelijk zijn van zorg.

De politiek gaat hiermee voorbij aan kansen om de zorg doelmatig te maken.

De gezamenlijke patientenorganisaties vinden dat het geheel aan wettelijke eigen betalingen en compensatieregelingen onoverzichtelijk is geworden. Daarom pleiten ze voor een eenduidig gemaximeerd systeem van eigen bijdragen en verplicht eigen risico. Met daarbij een inkomensafhankelijk plafond voor alle wettelijke eigen betalingen in de ZVW, de AWBZ en de Wmo.

Daarnaast willen de patientenorganisaties dat verzekerde aanspraken op zorg geborgd blijven en dat er meer informatie voor patienten beschikbaar komt over de kwaliteit van de zorg.

De AWBZ moet een kern-AWBZ worden voor mensen die levenslang en levens breed zorg en ondersteuning nodig hebben. Kortdurende zorg en zorg voor ouderen kunnen dan binnen de ZVW verzekerd worden.

Lees hier de hele brief.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen