Wereld Alzheimer Dag: Nijmeegse onderzoeksresultaten in de praktijk

Array

Alzheimerpatienten kunnen nog steeds nieuwe dingen leren, bleek vorig jaar uit Radboud-onderzoek. Hoe staat het nu, ruim een jaar later, met het in de praktijk brengen van de resultaten?
Vandaag  is het Wereld Alzheimer Dag. In het voorjaar van 2011 liet hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels zien dat patienten met Alzheimer nog altijd automatisch en onbewust dingen kunnen leren. In het onderzoek werd gebruik gemaakt van het `foutloos leren’ principe. Dit gaat ervan uit dat kennis en vaardigheden beter standhouden wanneer er tijdens het aanleren ervan geen fouten worden gemaakt. Door patienten bij het aanleren van handelingen (zoals koffie zetten) zeer expliciete en sturende instructies te geven, is daar geen ruimte voor.

Juist op deze manier kunnen zij acties onthouden. Herhaling is daarbij het devies, vaak met gebruikmaking van voordoen, verbale instructies en plaatjes van de desbetreffende actie. De techniek is bedoeld om simpele dagelijkse handelingen (opnieuw) aan te leren. Hierdoor behoudt de patient een mate van zelfstandigheid, wat een positieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.

In de praktijk
Sinds de publicatie van deze resultaten hebben neuropsychologen Danielle Boelen en Maartje de Werd van het UMC St Radboud een handleiding voor zorgverleners geschreven om het foutloos leren in de praktijk van het verpleeghuis toe te passen. Deze is enthousiast ontvangen en wordt nu van feedback voorzien door de professionals. Het uiteindelijke doel is om de handleiding te verwerken in een boek en een website. Boelen: `Foutloos leren is niet alleen een leerprincipe, maar meer een algehele filosofie in de bejegening van dementiepatienten. Door hen niet meer in het diepe te gooien, krijgt het aanleren van nieuwe handelingen kans van slagen. Dit voorkomt frustratie en demotivatie en geeft patienten de nodige houvast.’ / Iris Kruijen
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen