Autistische trekken gelinkt aan dwangmatig internetgebruik

Hoe meer autistische trekken iemand vertoont, hoe groter de kans dat hij of zij internet op een dwangmatige manier gebruikt. NWO-onderzoeker Catrin Finkenauer van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft dit verband nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond. Dwangmatig internetgebruik kan een  negatieve*invloed hebben op iemands welzijn, en op het onderhouden van relaties. Finkenauer publiceert de onderzoeksresultaten vandaag in het Journal of Autism and Developmental Disorders. Het multidisciplinaire onderzoek kwam tot stand dankzij samenwerking met de communicatiewetenschappers  Monique Pollmann en Peter Kerkhof, en psycholoog Sander Begeer.

Finkenauer legde aan 195 getrouwde stellen een vragenlijst voor die zowel hun frequentie van internetgebruik mat als de mate waarin dat internetgebruik compulsief is. Internetgebruik wordt compulsief als de gebruiker niet meer in staat is zijn of haar online activiteit in de hand te houden.
Aan de hand van*achttien stellingen, zoals `Nummerborden en andere reeksen met informatie trekken mijn aandacht’ en `Ik doe dingen graag altijd weer op dezelfde manier’ stelde Finkenauer daarnaast de mate van autistische eigenschappen bij de respondenten vast. Personen die hierop hoog  scoorden, bleken vaker internet op een dwangmatige manier te gebruiken dan personen die weinig tot geen autistische eigenschappen vertoonden. Ze zaten niet zozeer meer uren op internet, maar de aard van het internetgebruik was bij de personen met meer autistische trekken wel vaker  problematisch. Voorbeelden van voorbeelden van compulsief internetgebruik zijn: blijven internetten terwijl het je bedoeling was ermee te stoppen, internetgebruik dat resulteert in conflicten met anderen en onrust wanneer het onmogelijk is het net op te gaan.

Verschil tussen man en vrouw
Een jaar later kregen de respondenten nogmaals dezelfde vragenlijsten voorgelegd, om verschillen door de tijd heen te kunnen meten. Mannen scoorden op beide momenten hoger dan vrouwen op dwangmatig internetgedrag. Vrouwen met autistische trekken die een jaar eerder nog weinig compulsief internetgebruik vertoonden, vertoonden een jaar later ineens een hoger niveau daarvan. `Mogelijk werken autistische trekken vooral bij beginnend compulsief internetgedrag als stimulerende factor,’ geeft Finkenauer als verklaring hiervoor. `Zodra de mate van dwangmatig internetgedrag een bepaald niveau overstijgt, kan het zijn dat die trekken geen belangrijke rol meer spelen.’

Niet alleen maar positief
Tot nu toe werd aangenomen dat internetgebruik vooral een positieve uitwerking heeft op personen met autistische eigenschappen. Het stelt hen in de gelegenheid om in een veilige en gestructureerde omgeving zonder veel afleiding met anderen te communiceren. Finkenauer waarschuwt dat het belangrijk is om het internetgebruik van personen met veel autistische eigenschappen te monitoren om te voorkomen dat het gebruik hun contact met de offline wereld schaadt. Vervolgonderzoek is volgens haar noodzakelijk om de precieze aard van het verband vast te stellen. `We zijn bijvoorbeeld benieuwd of het voor de relatie tussen compulsief internetgebruik en autistische eigenschappen uitmaakt wat voor type activiteiten mensen op het internet ondernemen,’ aldus Finkenauer. Ook is ze genteresseerd in hoeverre personen bij wie de diagnose autisme is vastgesteld het internet op een compulsieve manier gebruiken. De psychologe ontving een Vidi-financiering van NWO om haar onderzoek uit te voeren.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen