Katheter-ingreep voor goedaardige hartritmestoornissen: minder doeltreffend dan gehoopt

Array

Helft Belgische patienten hervalt binnen de twee jaar
Voorkamerfibrillatie (VKF) is een hartritmestoornis die soms hinderlijke hartkloppingen en vermoeidheid veroorzaakt. Geneesmiddelen kunnen deze klachten onder controle houden, maar werken niet bij alle patienten. Katheter-ablatie zou voor hen een oplossing kunnen bieden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek deze ingreep van naderbij. Het aantal katheter-ablaties voor VKF is de laatste jaren verdubbeld in Belgie. Het is nochtans een complexe ingreep die niet risicoloos is, en de helft van de patienten blijkt na 2 jaar te hervallen. De kostprijs, bijna EUR10.000, wordt voor de patient volledig door het RIZIV terugbetaald. Het KCE pleit ervoor om de terugbetaling te beperken tot die patienten waarvan studies aantonen dat ze er het meest mee gebaat zijn, en om deze patienten vooraf goed te informeren over de voor- en nadelen. Daarnaast zou de ingreep slechts mogen uitgevoerd worden door ervaren artsen in ervaren centra.

Verdubbeling aantal katheter-ablaties: noch niet zonder risico
In Belgie verdubbelde het aantal katheter- ablaties voor VKF de laatste jaren (2.100 in 2010). Het is een complexe ingreep die een grote expertise vraagt. In 1 tot 3% van de gevallen kunnen levensbedreigende complicaties optreden. Ongeveer 1 op 20 patienten heeft te maken met complicaties die een ziekenhuisopname en eventueel een bijkomende operatie vereisen. De ingreep, die bijna 10.000EUR kost, wordt voor de patient volledig door het RIZIV terugbetaald.

Helft patienten hervalt 2 jaar na de ingreep
Uit de gegevens van het Intermutualistisch agentschap konden de onderzoekers afleiden dat de helft van de ruim 800 VKF- patienten die in 2008 in Belgie de ingreep ondergingen, na 2 jaar reeds hervallen was. Een tegenvallend resultaat voor een ingreep die 10.000EUR kost en een aantal ernstige risico’s inhoudt.

Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat katheter-ablatie voor VKF het beste resultaat geeft om symptomen te bestrijden bij jonge mensen zonder andere hartproblemen, en bij wie medicatie de symptomen onvoldoende onder controle kan houden. Het helpt veel minder bij ouderen en patienten met hartfalen. Tot nu toe is niet aangetoond dat een succesvolle katketer-ablatie het optreden van beroerte kan voorkomen of het gebruik van bloedverdunners onnodig zou maken. Ook bij mensen met langbestaande VKF heeft de ingreep minder kans op een blijvend succes.

Terugbetaling en ingreep beperken
Het KCE beveelt dan ook aan om de terugbetaling van katheter-ablatie te beperken tot het type patienten waarbij is aangetoond dat de ingreep de grootste kans op slagen heeft. Ook moeten de resultaten van de ingreep in ons land beter in kaart worden gebracht.

Daarnaast wordt de complexe ingreep het best beperkt tot ervaren artsen en ziekenhuizen. Momenteel wordt de ingreep in 30 Belgische ziekenhuizen uitgevoerd. Zes van hen voerden er in 2011 minder dan 50 per jaar uit. Zes andere instellingen deden er meer dan 100.

In een informatiebrochure moeten tenslotte de voor- en nadelen van de ingreep worden uitgelegd. Deze brochure zou vooraf verplicht aan de patient moeten worden overhandigd, met de nodige uitleg.

Door Gudrun Briat Gepubliceerd op 25/09/2012

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen