Te weinig patiënten krijgen hartrevalidatie na infarct

Goede hartrevalidatie bespaart (zorg)kosten en verbetert levenskwaliteit
In Nederland krijgen te weinig patienten hartrevalidatie aangeboden na een hartinfarct. Dit komt door een combinatie aan factoren, waaronder gebrek aan kennis, motivatie en geld. Ook zijn de programma’s nog niet goed op elkaar afgestemd. “En dat is een gemiste kans”, stelt dr. Petra Kuijpers, cardioloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (MUMC ). “Want hartrevalidatie heeft een bewezen effect. Patienten herstellen sneller, krijgen een betere conditie en kunnen vaak eerder weer aan het werk. Dat bespaart de maatschappij veel geld.”

In het kader van het project NVVC!Connect van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie gaan cardiologen in de regio Limburg zich inzetten om de (na)zorg voor patienten met een hartinfarct verder te verbeteren. Een van de belangrijke speerpunten daarbij is het aanbieden van goede hartrevalidatie, waarbij psychische en sociale factoren extra aandacht krijgen.

Uit een eerste inventarisatie in de diverse Limburgse ziekenhuizen naar het aanbod van hartrevalidatie blijkt het lastig om correcte cijfers boven water te krijgen. Petra Kuijpers; “Er is een enorm verschil in aanbod van de onderdelen van hartrevalidatie tussen de diverse ziekenhuizen. Soms gaat het om een compleet pakket, inclusief fysiotherapie en psychologische ondersteuning, in andere gevallen slechts om informatie over hart- en vaatziekten. Dit terwijl bekend is dat er in de regio Zuid-Limburg meer sterfte is aan hart- en vaatziekten ten opzichte van de rest van Nederland. Nogal wat mensen in de regio lopen een extra hoog risico door een ongezondere leefwijze.”

Hartconditie
Hartrevalidatie helpt om na een hartinfarct weer op gang te komen en de leefstijl te verbeteren. Het is gericht op het verbeteren van de hartconditie door leefstijl en de algehele lichaamsconditie. Daarnaast leren patienten omgaan met vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst en angst. Hartrevalidatie geeft daarmee ook een betere kwaliteit van leven. De patient ervaart minder klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Lotgenoten-contacten maken dat patienten van elkaar kunnen leren en beter met de situatie om kunnen gaan. Hierdoor gaan ze sneller aan het werk, wat kosten bespaart voor de maatschappij. Er wordt door cardiologen nog steeds te weinig doorverwezen naar hartrevalidatie. “Dat gaan we aanpakken, te beginnen in de regio Limburg.”

Landelijke richtlijn
Voor hartrevalidatie is een nieuwe landelijke multidisciplinaire richtlijn met ondersteuning van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie ontwikkeld aan de Universiteit in Maastricht. “Het wordt tijd om deze richtlijn in heel Nederland goed te gaan gebruiken, waarbij we natuurlijk zelf het goede voorbeeld moeten geven” aldus Kuijpers. Daarvoor moet wel een aantal voorwaarden worden ingevuld. “Het blijkt dat er nog geen organisatorische en inhoudelijke eenduidigheid is voor hartrevalidatie. Bovendien wordt door veel hulpverleners, waaronder ook cardiologen, de waarde niet altijd gezien. Ook goede financiering is uitermate belangrijk om hartrevalidatie volgens de nieuwe richtlijn te kunnen uitvoeren”.

De regio Limburg maakt 26 september de resultaten bekend van de zorg voor patienten met een hartinfarct. Tevens worden dan samen met huisartsen, alle ziekenhuizen uit Limburg en de ambulancediensten doelen opgesteld zodat de zorg in de hele keten nog beter wordt georganiseerd. Dit gebeurt in het kader van het project NVVC!Connect in de regio Limburg. Dan komen ook alle betrokken partijen bijeen voor de officiele start.

Connect
NVVC!Connect is een landelijk project van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. Het project (www.nvvcconnect.nl) heeft tot doel de zorg voor patienten met een acuut hartinfarct nog verder te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is een sterke en goed samenwerkende keten: van huisarts en ambulance tot en met dottercentrum en hartrevalidatie. De Europese en Nederlandse richtlijn stelt dat binnen 90 minuten na het eerste contact van de patient met de hulpverlening de behandeling van het infarct moet plaatsvinden. Omdat elke minuut telt, dient de keten van zorgverleners zo efficient mogelijk te zijn georganiseerd. Hierdoor is het mogelijk gezamenlijk het sterftecijfer nog verder terug te dringen, de preventie en kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren en hartrevalidatie te stimuleren.

Dit is een origineel bericht van NVVC-bureau
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen