Belang biologische klok onderschat

Wetenschappers lichten rol van bioritme toe in Erasmus MC-lezing Lof der Geneeskunst
Een klein gebiedje in onze hersenen zorgt er dagelijks voor dat alle processen in ons lichaam op tijd verlopen. Maar hoe werkt onze biologische klok? Werkt een medicijn ’s nachts beter? Wanneer kan je een vat met een giftige stof met de minste gezondheidsrisico’s openen? Is het draaien van ploegendiensten en het hebben van jetlags ongezond? Kortom, moeten we niet meer rekening houden met onze biologische klok? Die vragen staan centraal tijdens de zevende editie van Lof der Geneeskunst op vrijdag 5 oktober in De Doelen in Rotterdam, de gratis publiekslezing van Erasmus MC.

De biologische klok speelt een onmisbare rol in ons lichaam. Hij bepaalt niet alleen ons slaap- en waakritme, maar zorgt ervoor dat bijna alle processen in ons lichaam zoals de spijsvertering, bloeddruk en nierwerking efficient op elkaar zijn afgestemd en op het juiste moment van de dag actief zijn. Deze klok is ook terug te vinden in de cellen van ons lichaam. Afhankelijk van het tijdstip van de dag is ons lichaam daardoor meer of minder gevoelig voor bepaalde stoffen.

Spreker Bert van der Horst, hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid van het Erasmus MC vertelt dat de werking van een medicijn of het effect van een giftige stof kan worden beïnvloed door de biologische klok. Zo kan het tijdstip waarop muizen worden blootgesteld aan een giftige stof zelfs het verschil tussen leven en dood uitmaken. Van der Horst: “Die kennis is belangrijk om in de toekomst te kunnen bepalen op welk moment een werknemer een vat met gevaarlijke stoffen met de minste gezondheidsrisico’s kan openen, omdat zijn biologische klok hem dan minder gevoelig maakt. Ook is de informatie waardevol om voor patienten het meest effectieve moment voor een behandeling uit te rekenen. Uniek is dat Erasmus MC het eerste Nederlandse onderzoek start naar het juiste tijdstip waarop patienten hun medicijnen tegen kanker innemen.”

Gastspreker en chronobioloog prof. Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München neemt het publiek mee naar de invloed van ‘sociale jetlags’ op onze biologische klok en gezondheid. Volgens Roenneberg kunnen mensen door te luisteren naar hun biologische klok veel gezonder leven. Over dit onderwerp schreef hij het boek ‘Het innerlijk uurwerk, alles over ons bioritme’, dat op 5 oktober verschijnt en na de lezing beschikbaar is.

Lof der Geneeskunst is volgeboekt. Vanwege de grote belangstelling is de lezing op vrijdag 5 oktober vanaf 14.30 uur live te volgen via www.erasmusmc.nl/lofdergeneeskunst of op elk gewenst moment daarna. Voor laatkomers en mensen die zich niet aangemeld hebben, is een tweede zaal in De Doelen beschikbaar van waaruit de lezing op scherm gevolgd kan worden.

Recente artikelen