Gezondheid van vijfjarigen wordt beïnvloed door leefomstandigheden tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar

Array

Angstgevoelens tijdens de zwangerschap leiden tot gedragsproblemen bij het kind op 5-jarige leeftijd
Diversiteit in groei en ontwikkeling van jonge kinderen
Op 27 september worden in Amsterdam de nieuwste resultaten van de ABCD- studie gepresenteerd op het symposium ‘Diversiteit in groei en ontwikkeling van jonge kinderen’. De ABCD-studie onderzoekt de gezondheid van kinderen vanaf de zwangerschap totdat ze volwassenen zijn. Uit de ABCD-studie blijkt dat de gezondheid van vijfjarigen wordt beïnvloed door de leefomstandigheden tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar. Ook blijkt dat etnische gezondheidsverschillen al op vijfjarige leeftijd duidelijk aanwezig zijn. Om deze ongelijkheid in gezondheid terug te dringen, dient dus al vroeg in het leven van het kind ingegrepen te worden.

Deze resultaten komen uit de ABCD (Amsterdam Born Children and their Development) studie die wordt uitgevoerd door de GGD Amsterdam en het AMC. De meting op de leeftijd van vijf jaar is recent afgerond. De resultaten van deze meting staan tijdens het symposium centraal. Aanleiding van het symposium zijn twee promotieonderzoeken aan het AMC. Aimee van Dijk onderzocht het vóórkomen van angst en depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan voor de lichamelijke gezondheid van het kind op 5-jarige leeftijd. Marieke de Hoog gaat in op etnische verschillen in overgewicht op jonge leeftijd en de lichamelijke gevolgen daarvan.

Belangrijke onderzoeksresultaten ABCD-studie

  • Al op 5-jarige leeftijd is een gezondheidsachterstand zichtbaar bij kinderen van Turkse, Afrikaanse en Marokkaanse afkomst. Dit uit zich onder meer in een verhoogde bloeddruk en glucose waarden. Deze problemen zijn vooral groot bij Turkse kinderen.
  • Bijna alle moeders van een kind met overgewicht of obesitas op 5-jarige leeftijd onderschatten het gewicht van hun kind.
  • Psychosociale stressfactoren, zoals angst en depressieve gevoelens, komen veel voor tijdens de zwangerschap. Uit de ABCD-studie blijkt niet dat de stress bij de moeder de lichamelijke gezondheid van het kind op 5-jarige leeftijd beïnvloedt.
  • Angstgevoelens tijdens de zwangerschap leiden daarentegen wel tot gedragsproblemen bij het kind op 5-jarige leeftijd.
  • Cafeïne-inname tijdens de zwangerschap leidt niet tot gedragsproblemen bij het kind op 5-jarige leeftijd.
  • Baby’s die veel huilen vertonen meer gedrags- en emotionele problemen op 5- jarige leeftijd.
  • Obesitas tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan een hogere bloeddruk bij het kind op 5-jarige leeftijd.
  • Overgewicht en obesitas voor de zwangerschap leveren in Amsterdam een grotere bijdrage aan vroeggeboorte dan roken.
  • Het geven van langdurig exclusieve borstvoeding is gerelateerd aan een gezond eetgedrag en eetpatroon op 5-jarige leeftijd.
  • Een lage vitamine D status tijdens de zwangerschap is gerelateerd aan meer depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap.

    ABCD-studie

    De ABCD-studie is in 2003 gestart door GGD Amsterdam in samenwerking met het AMC. Ruim 8.000 kinderen van verschillende etnische afkomst worden gevolgd vanaf

de zwangerschap en elke vijf jaar onderzocht op hun gezondheid en ontwikkeling tot volwassenheid. In Nederland blijkt de gezondheid van kinderen sterk af te hangen van de sociaaleconomische en etnische afkomst van de ouders. De oorzaken hiervoor zijn nog grotendeels onduidelijk. De ABCD-studie hoopt antwoord te vinden op deze vraag om hiermee gezondheidsverschillen tussen etnische en sociaaleconomische groepen terug te dringen.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen