Professionele besluitvorming leidt tot welbevinden van de patient

Array

Nieuw boek in de serie HBO Verpleegkunde: Klinische besluitvorming voor verpleegkundigen
Verpleegkunde is geen receptenwerk. Er is geen standaard die bij alle patienten toepasbaar is. Het is maatwerk, anders gezegd vraag gestuurde zorg. Deze verpleegkundige zorg gaat uit van de individuele omstandigheden van de patient en heeft als doel het welbevinden en gevoel van veiligheid van de patient te vergroten. Als de patient zich gesteund voelt, ontwikkelt deze het zelfvertrouwen en de vaardigheden om de regie over zijn leven te (blijven) voeren. Het recent bij Reed Business verschenen boek Klinische besluitvorming voor verpleegkundigen is onderdeel van de serie hbo verpleegkunde en gaat over besluitvorming in de zorg.

De auteurs benoemen steeds wat er allemaal een rol speelt op het moment van besluiten en verwijzen waar nodig naar de bijbehorende kerncompetenties. De kunst is om alle kerncompetenties te laten samenkomen, zodat er juweeltjes van zorg ontstaan.

Achtereenvolgens komen aan de orde:

  • de ethische aspecten in het licht van nationale en internationale codes;
  • de inhoudelijke aspecten, anders gezegd hoe klinische kennis gebruikt kan worden in het besluitvormingsproces, waar die kennis te vinden is en hoe je ermee kunt omgaan;
  • de opvattingen over zorg in de maatschappij en welke invloed die hebben op professionele besluiten in de directe zorg;
  • de theoretische achtergronden, het proces van besluitvorming in allerlei fasen en met allerlei betrokkenen, en hoe besluitvorming een rol speelt in de dossiervorming, maar ook in internationale classificatiesystemen.

Klinische besluitvorming voor verpleegkundigen’ is geschreven voor hbo-studenten verpleegkunde en ervaren verpleegkundigen.

Marlou de Kuiper en Anneke de Jong zijn allebei werkzaam bij  Master Zorgtraject Ontwerp bij het Centrum voor Verpleegkundige Studies aan de Hogeschool Utrecht. Marlou de Kuiper is hier Opleidingsmanager.

Aan dit boek is een onlineomgeving toegevoegd: Studiecloud. De lezer kan via deze internetsite voortdurend beschikken over dit aanvullende materiaal zoals extra oefenvragen, samenvattingen en deep links met betrouwbare informatie, samengesteld door de auteurs van het boek.

Klinische besluitvorming voor verpleegkundigen is een uitgave van Reed Business.

Auteurs: Marlou Kuiper, Anneke de Jong/ ISBN: 9789035234987 uitgave druk 2012 / Prijs: € 39,95 aantal pagina’s: 208

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen