4 op de 10 zwangere psychiatrische patiënten rookt….

Ongeveer 40 procent van de vrouwen met een psychiatrische stoornis rookt tijdens haar zwangerschap. Dat is vier keer zoveel als zwangere vrouwen zonder zo’n aandoening.Dat blijkt uit een publicatie van wetenschappers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Roken onder zwangeren komt frequent voor: 10% van alle Nederlandse zwangeren rookt.1 Zwangeren met een depressieve stoornis roken zelfs 4 keer vaker dan zwangeren zonder psychiatrische stoornis,2 dus naar verwachting rookt 40% van hen. De meest voorkomende psychiatrische stoornissen tijdens de zwangerschap en post partum zijn depressie en angststoornissen. Omdat roken tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen heeft voor het ongeboren kind, wordt aangeraden te stoppen. Ten onrechte wordt verondersteld dat stoppen met roken gerelateerd is aan een risico op een toename of op het opnieuw optreden van de psychiatrische symptomen.3 Er is beperkt onderzoek verricht naar de effectiviteit van interventies die kunnen resulteren in stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Ook zijn er nagenoeg geen gegevens bekend over stoppen door zwangere patienten met een psychiatrische stoornis. Wegens dit gebrek aan onderzoeksgegevens en de vrees voor een mogelijke toename. Er is een lichte daling van vrouwen die rookt in hun vruchtbare periode over de afgelopen 30 jaar. Het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap ligt vermoedelijk rond de 10 procent, vertelt professor Adriaan Honig.

Bron: NTvG, Mirte Smit, Ellen J. Jongedijk, Marion H.B. Heres, Koert M. Dolman en Adriaan Honig

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen