Beleidsregels 2013 voor curatieve GGZ bekend

Array

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de beleidsregels en nadere regels 2013 voor de curatieve GGZ vastgesteld. Volgend jaar gaat de curatieve GGZ over naar DBC-bekostiging. In de beleidsregels is de overgang daarnaartoe geregeld, net als de regels die straks gelden bij DBC-bekostiging.

In de regels staat hoe de overgang naar DBC-bekostiging gaat. Volgend jaar is er een transitiejaar, waarin aanbieders die nu nog met budget werken 70% van het verschil tussen de afspraken in DBC’s en de fictieve budgetafspraken vergoed krijgen of moeten terugbetalen.

Vanaf volgend jaar gaat de curatieve GGZ met een normatieve huisvestingscomponent (NHC), werken. Dat betekent dat dat de kosten voor het vastgoed opgenomen zijn in de tarieven voor de deelprestaties verblijf. Voor de voorheen gebudgetteerde zorgaanbieders is de NHC een vast bedrag per dag, voor de overige zorgaanbieders is de NHC een maximumtarief.

In de beleidsregels staat verder informatie over de bandbreedtetarieven die volgend jaar gaan gelden. Zorgaanbieders kunnen met verzekeraars een tarief afspreken dat tussen de 0% en 110% van het NZa-tarief ligt. Dit moeten zij vastleggen in hun onderlinge overeenkomst, de NZa hoeft dit niet goed te keuren.

Voor volgend jaar bestaat ook weer de mogelijkheid om geld over te hevelen van de AWBZ naar de Zvw en andersom.

Eén punt werkt de NZa nog uit: de nacalculatie. Om hier regels voor te stellen, heeft de NZa nog een aanwijzing van VWS nodig. Zij geeft zo spoedig mogelijk meer informatie over hoe de nacalculatie er uit komt te zien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen