Geen financieel risico voor AMC door derivaten

Array

Het Academisch Medisch Centrum loopt geen financieel risico doordat het rentederivaten heeft afgesloten voor een deel van zijn leningen, zoals in het Parool van 28 september wordt gesuggereerd. Van een ‘schuld’ van € 45 miljoen vanwege deze derivatenportefeuille is ten enenmale geen sprake.

Het AMC heeft zogeheten rentederivaten aangeschaft als verzekering tegen een fluctuerende rentestand. Door deze derivatenportefeuille betaalt het AMC netto een vast rentepercentage over zijn leningen, zodat het bij een rentestijging nooit in de positie komt dat het ziekenhuis problemen zou krijgen met zijn betalingsverplichtingen. Er dreigt dus helemaal geen financiele ramp, zoals het Parool suggereert, het financiele risico is zelfs afgedekt.

De situatie waar het Parool naar verwijst is daarnaast voor het AMC niet van toepassing, omdat het ziekenhuis niet verplicht is bij te storten bij een dalende rente (margin call). Het AMC heeft uitsluitend derivaten waar een lening tegenover staat.

Ter vergelijking: als er voor een huis een hypotheek wordt afgesloten, wordt daarbij een hypotheekrente vastgesteld. Daarbij kan een vaste rente of een variabele rente worden afgesproken. Met een langetermijncontract voor de hele looptijd van de hypotheek (vaste rente) is de huizenkoper wellicht wat meer kwijt per maand dan wanneer hij kiest voor een variabele rente – zeker als de hypotheekrente op korte termijn daalt. Hij loopt echter nooit het risico dat bij een rentestijging de kosten zo hoog oplopen dat hij die niet meer kan betalen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen