NZa stelt DBC-pakket medisch specialistische zorg voor 2013 vast

Array

De prestaties en tarieven voor de ziekenhuiszorg voor 2013 zijn bekend. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de DBC-zorgproducten en tarieven van medisch specialisten voor volgend jaar vastgesteld. Vooral de prestaties en tarieven van de complexe en topreferente zorg zoals Universitair Medisch Centra die bieden zijn uitgebreid. Met dit pakket wordt een grote stap gezet in de doorontwikkeling van het nieuwe declaratiesysteem DOT. Ook zijn de honorariumtarieven geactualiseerd en de regels op onderdelen aangepast.

Vanaf dit jaar geldt het declaratiesysteem DOT in de ziekenhuiszorg. De zorgproducten binnen dit nieuwe DBC-systeem zijn in nauw overleg met het veld de afgelopen maanden verder ontwikkeld, zodat zij een goede afspiegeling zijn van de geboden zorg.

In het gereguleerde segment, waarvoor de NZa maximumtarieven vaststelt, zijn onder andere voor de hartlongchirurgie, neurochirurgie, revalidatiezorg en epilepsiezorg nieuwe zorgproducten ontwikkeld. Daarin zijn voor de topreferente zorg aparte prestaties opgesteld, zodat de medische herkenbaarheid van de zorgproducten groter is.

Ook in de kindergeneeskunde zijn prestaties toegevoegd voor alle subspecialismen. In overleg met specialisten kindergeneeskunde zijn er nu verschillende prestaties voor de algemene zorg en de complexe zorg zoals die onder meer in UMC’s geboden wordt.

De honorariumtarieven voor de medisch specialisten, die de NZa voor alle DBC-zorgproducten in zowel het gereguleerde als het vrije segment vaststelt, zijn opnieuw berekend. Medisch specialisten zijn daarbij in de gelegenheid gesteld de normtijden voor behandelingen waar nodig bij te stellen. De doorgevoerde wijzigingen zorgen ervoor dat de honorariumtarieven nog beter aansluiten bij de praktijk van zorgverlening.
De wijzigingen in het DBC-pakket 2013 zijn een belangrijke stap in de doorontwikkeling van de prestaties en tarieven van de medisch specialistische zorg. Eind vorig jaar heeft de NZa met de sector afgesproken op welke punten de declaratiestructuur verbeterd zou worden.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen