Oratie UMC St. Radboud: Kom communiceren

Array

De waarde van een goed gesprek met arts of verpleegkundige is onomstreden. Empathie, een luisterend oor en begrijpelijke informatie bevorderen zelfmanagement, betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid van de patient en dragen bij aan tevredenheid en gezondheid. Toch gaat de helft van de klachten over de zorg over bejegening. Goede communicatie blijkt namelijk makkelijk noch vanzelfsprekend. Het kost veel zorgverleners moeite hun communicatie af te stemmen op de persoonlijke behoeften aan informatie en aandacht van de patient en patienten zelf doen weinig moeite die behoeften kenbaar te maken. Mondigheid en ziek zijn gaan namelijk niet goed samen. En hoewel communicatie weinig kost, sneuvelt het vaak door gebrek aan tijd en geld. Nieuwe communicatiemiddelen hebben de toekomst, maar zijn nog onvoldoende getest en ingebed in de zorg. Dit vraagt om meer onderzoek naar wie het meeste gebaat is bij welke vorm van contact. Investeren in communicatie loont, maar wordt nog onvoldoende beloond.
Biografie
Prof. dr. Sandra van Dulmen studeerde Klinische Psychologie in Nijmegen. Na haar afstuderen in 1987 (cum laude), is zij als onderzoeker binnen de gezondheidszorg gaan werken. Sinds 1995 werkt ze bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) te Utrecht, eerst als onderzoeker, sinds 1999 als programmaleider op het terrein van communicatie in de gezondheidszorg. Sinds 1 januari 2012 is zij bijzonder hoogleraar communicatie in de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, en sinds 1 april tevens als professor aan Buskerud universiteit in Drammen, Noorwegen. Ze heeft een groot aantal onderzoekssubsidies verworven op het terrein van communicatie in onder meer alledaagse klachten, kanker, en pijn. In verschillende van die projecten worden smartphones of het internet gebruikt als middel om de communicatie tussen zorgverleners en patienten te bevorderen. In 2001 was Sandra van Dulmen mede-oprichter en sindsdien secretaris van EACH (European Association for Communication in Healthcare).
ContactpersoonAlleen voor journalisten: Persvoorlichting UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen