Martini Ziekenhuis ontwikkelt samen met patiënten en verzekeraar zorgtraject voor mensen met een hersentumor

Array

Als eerste ziekenhuis in het Noorden introduceert het Martini Ziekenhuis een zorgtraject voor mensen met een hersentumor waarbij samenwerking is gezocht met patientenorganisaties en zorgverzekeraar. Het zorgtraject heeft een aantal vernieuwende pijlers: de centrale rol van de neuro-oncologieverpleegkundige en het toegankelijk maken van voorlichting en informatie voor patienten en hun naasten. Hiervoor is het Patienten Informatie Dossier ontwikkeld. Ook worden afspraken zo veel mogelijk op één dag gepland en zijn er korte doorlooptijden door het hele traject. Het gehele traject is in samenspraak met zorgverzekeraar en patientenorganisaties ontwikkeld.

Een vast contactpersoon
Binnen het zorgtraject is in het ziekenhuis de functie van neuro-oncologie-verpleegkundige in het leven geroepen, om patienten een vast gezicht en contactpersoon te bieden. Zij begeleidt patienten en hun naasten voor, tijdens èn na de behandeling in het ziekenhuis. Zij kunnen haar ook bellen of mailen, wat als bijzonder prettig ervaren wordt in een periode waarin patienten te maken krijgen met angst, onzekerheid, zorgen en verdriet. Daarnaast neemt de verpleegkundige op gezette tijden zelf contact op met de patient en neemt zij de psycho-sociale begeleiding op zich.

Alles bij elkaar in één map
Het Patienten Informatie Dossier (PID) is een mapje waarin alle betrokken zorgverleners informatie bundelen voor patienten en naasten. Het is een naslagwerk, agenda en dagboek ineen. De map bevat achtergrondinformatie en wordt gedurende de behandeling verder gevuld met individuele informatie als aanvulling op de mondelinge informatie van arts en verpleegkundige. Het PID en zorgtraject zijn ook beschikbaar via www.mzh.nl Hierdoor hebben niet alleen patienten, maar ook bijvoorbeeld huisartsen en verwijzend neurologen toegang tot de informatie. Dit optimaliseert de samenwerking tussen het ziekenhuis en andere betrokkenen.

Breed gedragen
Het traject is in nauwe samenwerking met patientenvereniging Cerebraal, Zorgbelang Groningen en zorgverzekeraar Menzis tot stand gekomen. Wensen en behoeften van patienten zijn samengebracht met de mogelijkheden in het ziekenhuis. De functie van de verpleegkundige en de invulling van het PID zijn daar voorbeelden van.

bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen