Martini Ziekenhuis over op digitale dossiers

Nooit meer handschriften ontcijferen
Het Martini Ziekenhuis is bezig met de overgang naar digitale dossiers, met als doel voor het eind van het jaar in de kliniek papierloos te werken. Het digitale dossier is als eerste geïntroduceerd op de chirurgische verpleegafdelingen. Verpleegkundigen en artsen werken daar al met de  COW, een Computer On Wheels, die het digitale dossier huisvest.

Voordelen
De eerste ervaringen zijn erg positief en al is het even wennen, iedereen ziet in dat het een verbetering is. Papier kan verloren gaan en deze informatie niet. Alle informatie is op alle locaties voorhanden, van de OK en verpleegafdeling tot de spoedpoli. Zo kan de arts ook meekijken in het dossier als hij even niet op de afdeling is. Daarnaast is de informatie altijd leesbaar en is eenvoudig terug te vinden wie wat heeft ingevoerd. Ook kunnen verpleegkundigen makkelijker en sneller een vraag stellen aan de artsen en levert het tijdwinst op. Bovendien zijn de digitale dossiers beter te beveiligen dan de papieren voorgangers. Het systeem houdt bij wie in de dossiers kijkt en het is mogelijk bepaalde delen van het dossier af te schermen.

Koe op wielen
De COW, in de volksmond binnen het ziekenhuis al aangeduid als ‘koe’, is een in hoogte verstelbaar bureautje op wielen met een beeldscherm en toetsenbord. Momenteel heeft het ziekenhuis 65 COW’s tot zijn beschikking. Naar verwachting zijn dat er aan het eind van het jaar honderd.

bron: Martini Ziekenhuis