Meer verantwoord gebruik van geneesmiddelen kan jaarlijks een wereldwijde besparing van 500 miljard USD op de gezondheidszorgkosten opleveren

Array

Hoofdthema tijdens ministerstop en het Centennial Congres van de FIP:
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat meer dan 50% van de geneesmiddelen niet goed wordt gebruikt: artsen schrijven ze onterecht voor, apothekers maken ze verkeerd klaar of patienten nemen ze niet op de juiste wijze in. Bovendien ontvangen patienten niet altijd of niet altijd op tijd het juiste medicijn. Omdat geneesmiddelen niet optimaal gebruikt worden is het resultaat een aanzienlijk gezondheidsverlies voor patienten en hogere gezondheidszorgkosten voor overheden, terwijl deze kosten toch al snel stijgen. Uit onderzoek blijkt dat een meer verantwoord gebruik van geneesmiddelen jaarlijks een wereldwijde besparing op de gezondheidszorgkosten van 500 miljard USD kan opleveren.

Tijdens het congres ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de Internationale Farmaceutische Organisatie (FIP) belegt de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een internationale top voor ministers van Volksgezondheid over het thema ‘Verantwoord gebruik van geneesmiddelen. Beleid voor een betere en kosteneffectieve gezondheidszorg’. Om de discussies te ondersteunen heeft de Nederlandse minister twee technische partners, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het marktonderzoekbureau IMS (Institute for Healthcare Informatics), gevraagd om de belangrijkste verbeteringen in kaart te brengen.

Aanbevelingen voor besluitvorming over gezondheidszorgstelsels
De aanbevelingen van de WHO en het IMS richten zich op gebieden die ministers van Volksgezondheid het sterkst kunnen beïnvloeden. Het IMS heeft meer dan vijftig aanbevelingen geformuleerd voor veranderingen die ministers van Volksgezondheid en belanghebbende partijen in de gezondheidszorg kunnen doorvoeren op basis ervaringen van landen waar deze veranderingen al in de praktijk zijn gebracht. De belangrijkste aanbevelingen zijn onder meer versterking van de rol van apothekers in het beheer van geneesmiddelen, medische controles toepassen om oudere patienten te monitoren, verplichte rapportage van het gebruik van antibiotica en bevordering van een cultuur waarin geen ‘schuldigen’ worden gezocht voor rapportagefouten.

De WHO heeft zeven strategische aanbevelingen opgesteld, die worden ondersteund door achttien tactische aanbevelingen. De aanbevelingen zijn met name relevant voor landen met een laag of middelhoog inkomen waar een beperkte gezondheidszorgdekking en zwakke gezondheidszorgstelsels een belemmering voor verantwoord medicijngebruik vormen. De strategische aanbevelingen: het opstellen van een lijst van essentiele medicijnen, investeren in efficiente nationale inkoop- en leveringssystemen, vroegtijdige screening en diagnose, gefundeerde richtlijnen voor behandeling en meer aandacht voor de patient in behandelcentra om het correcte gebruik van geneesmiddelen door patienten te maximaliseren.

De rapporten van de WHO en het IMS bevatten casestudies en voorbeelden uit een groot aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken, Brazilie, China, India en Ethiopie, om de conclusies te onderbouwen.

De FIP en haar 127 lidorganisaties nemen het voortouw bij verbeteringen
Als vertegenwoordiger van drie miljoen apothekers en wetenschappers in de farmaceutische industrie pleit de FIP voor een actieplan op alle niveaus om de wijze waarop geneesmiddelen worden gebruikt op de korte en lange termijn te verbeteren. Michel Buchmann, voorzitter van de FIP: “De FIP werkt actief samen met wetgevers en overheden aan de ontwikkeling van beleid waarin apothekers een grotere rol krijgen toegewezen. Daarnaast moedigen we apothekers op alle niveaus aan om hun rol als deskundige op het gebied van geneesmiddelen te versterken om optimale resultaten voor patienten te bereiken. Wij zijn van mening dat iedereen die bij de behandeling van een patient betrokken is hetzelfde doel moet hebben en dat dit doel effectiever kan worden verwezenlijkt als we allemaal samenwerken. Als vertegenwoordiger van de Nederlandse apothekers stimuleert de KNMP deze ontwikkeling op nationaal niveau.”

De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal ook actie ondernemen in Nederland. Edith Schippers, de Nederlandse minister, zegt daarover: “Geneesmiddelen spelen in veel gebieden van de gezondheidszorg een substantiele rol. Ze worden echter niet altijd optimaal gebruikt. Dat is een gemiste kans, zowel wat betreft de potentiele gezondheidswinst als in het licht van de beheersing van de kosten van de gezondheidszorg. De ministers van Volksgezondheid die de top bijwonen, waaronder ikzelf, kunnen mogelijk leren van elkaars voorbeelden en hopelijk een aantal van deze voorbeelden toepassen in onze eigen landen.”

Het rapport van het IMS laat zien hoe deze actie eruit kan zien. Murray Aitken, uitvoerend directeur van het IMS: “De acties die in ons rapport worden beschreven zijn praktisch en meetbaar en hebben een aantoonbaar positief effect. Een essentiele eerste stap is om de beschikbare informatie om te zetten in prioriteiten, de voortgang te bewaken en gedragspatronen van belanghebbenden in de gezondheidszorg te ondersteunen, waaronder die van patienten. Het congres van deze week zal een impuls vormen voor de ontwikkeling van verdere activiteiten om het begrip te vergroten en de toepassing van medicijngebruik te verbeteren.”

De WHO benadrukt dat alle landen kunnen profiteren van de resultaten van de rapporten en ondersteunt de ontwikkeling van ethische, kosteneffectieve oplossingen voor wereldwijde gezondheidsuitdagingen. ‘Verantwoord medicijngebruik’ is een logische eerste stap en kan in alle landen worden toegepast. In het WHO-rapport worden casestudies en inzichten over verantwoord medicijngebruik gepresenteerd met het oog op de ontwikkeling van bewezen beleid waardoor wereldwijd tegen lagere kosten betere gezondheidsresultaten kunnen worden bereikt.

Alle partijen willen dat het momentum ook na oktober verder gaat. Dat de top en het congres van de FIP de aanzet zullen geven tot nieuwe activiteiten en evenementen om een verantwoord gebruik van geneesmiddelen te stimuleren en de kennis erover te vergroten. Onder meer door te monitoren en te volgen hoe dit wereldwijd het beste kan worden gerealiseerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen