Mediq verwerft belangrijke positie op homecare markt in Californie

Array

Mediq, internationaal leverancier van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen, koopt alle activa van het Amerikaanse A-Med Health Care (A-Med). A-Med levert voornamelijk producten voor urologie. Mediq is sinds 2008 actief in de Verenigde Staten met Byram Healthcare. Deze acquisitie verstevigt de positie van Byram op de grote maar gefragmenteerde Amerikaanse markt en verschaft Byram met name een toonaangevende positie op de markt voor directe levering aan patienten in Californie.

Strategische achtergrond
– De acquisitie is in lijn met de strategie van Mediq om de directe activiteiten verder uit te breiden, en met name de schaal van Byram’s activiteiten te vergroten
– Maakt van Byram een vooraanstaande speler op de homecare markt in Californie.
– Kostenbesparingen door synergievoordelen bij back office processen.

Financiele details
– De acquisitieprijs is $ 38,2 miljoen (EUR 29,4 miljoen) en komt neer op een EBITDA multiple van circa 7,5 exclusief synergievoordelen. De multiple inclusief synergievoordelen is ongeveer 6.
– Synergievoordelen van ruim $ 1 miljoen met ingang van 2014.
– De acquisitie wordt gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten.
– Mediq’s ROCE doelstelling van 15% vóór belasting naar verwachting in 2014 bereikt.

A-Med levert sinds 1982 hoofdzakelijk urologische producten, zoals katheters, aan patienten in voornamelijk Californie. De onderneming heeft momenteel circa 75 medewerkers in dienst en is gevestigd in Huntington Beach (Californie). De onderneming werkt nauw samen met artsen, revalidatiecentra en speciale klinieken. CEO Larry Thacker, die al ruim 20 jaar bij de onderneming in dienst is, komt nu bij Byram in dienst als Vice President Operations and Development.

Marc van Gelder, CEO Mediq: “Na de acquisitie van Diabetes Specialty Center in de Verenigde Staten eerder dit jaar is dit opnieuw een logische stap in onze buy-and-build-strategie. Deze acquisitie versterkt met name onze positie aan de westkust van de Verenigde Staten.

Marcel van den Broek, Groepsdirecteur Direct & Institutioneel: “We verwachten een snelle integratie van A-Med binnen ons bedrijf. Het business model van A-Med is nagenoeg gelijk aan dat van Byram. Daarnaast ben ik blij dat Larry Thacker aanblijft en daarmee een belangrijke rol gaat vervullen bij de verdere ontwikkeling van Byram.”

De transactie is niet onderworpen aan goedkeuring van de mededingingsautoriteiten, maar moet wel worden goedgekeurd door de Pharmacy Board. De afronding van de acquisitie wordt verwacht vóór het einde van het jaar.

bron:  Mediq

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen