Koningin Beatrix aanwezig bij uitreiking eerste netvliescamera

Array

Vandaag was Koningin Beatrix aanwezig bij de overhandiging van de eerste netvliescamera (Retcam) van het Oogfonds aan het Medisch Centrum Alkmaar.  Zoals de heer Valkenburg, directeur van het Oogfonds zei: ‘het MCA was het eerste ziekenhuis dat enthousiast reageerde’. Een volgende gaat naar Nieuwegein. Het zogenaamde New Born Eyes Project heeft tot doel honderden te vroeg geborenen een toekomst te geven zonder slechtziendheid of blindheid (ROP).

Het is van belang dat er voldoende camera’s in Nederland komen om te voorkomen dat couveuzekinderen vervoerd moeten worden met alle risico’s. die daarbij kunnen optreden.

Mevrouw Professor N.E. Schalij-Delfos, hoogleraar kinderoogheelkunde aan het LUMC  gaf uitleg over het ontstaan van ROP en enadrukte in haar toespraak het belang van vroegopsporing van ROP. Na een korte film New Born Eyes over een gezin met een zeer slechtziend kind door ROP en een gezin bij wiens kind dankzij de Retcam blindheid is voorkomen, werd de apparatuur overhandigd aan mevrouw Sminia, kinderoogarts en aan de heer Blok, neonatoloog, beiden verbonden aan het MCA.

Mevrouw Sminia gaf vervolgens uitleg over de Retcam aan hare majesteit.

Alle betrokkenen waren zeer dankbaar dat de koningin bij deze gebeurtenis aanwezig wilde zijn.

Het Oogfonds is één van de beneficienten van de VriendenLoterij.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen