Nederlanders kunnen nog een jaar profiteren van lage assurantiebelasting

De PvdA en VVD willen de assurantiebelasting bij verzekeringen per 1 januari 2013 verhogen van 9,7 procent naar 21 procent. Voor eind 2012 overstappen naar een andere verzekeraar en kiezen voor jaarbetaling, betekent dat veel Nederlanders nog een jaar kunnen profiteren van de relatief lage assurantiebelasting. Premieverhogingen worden voor bestaande klanten namelijk pas doorgevoerd per premievervaldatum (op basis van huidige regelgeving).
Verzekeringssite.nl adviseert om lopende schadeverzekeringen voor 1 december 2012 op te zeggen en voor 31 december 2012 een nieuwe verzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar en daarbij te kiezen voor jaarbetaling. Op deze manier kan men zo lang mogelijk profiteren van het lagere assurantiebelasting tarief van 9,7 procent. Bij premiebetaling per jaar geven verzekeraars vaak ook nog een extra korting van gemiddeld 4%. De afgelopen periode zijn er veel verzekeraars met aantrekkelijke polissen met scherpe premies bij gekomen. Daarmee kan de premie vaak nog meer omlaag. Door alleen al premies van autoverzekeraars te vergelijken en over te stappen naar de voordeligste autoverzekeraar, kan tot  € 200,- extra worden bespaard.   Vergelijken en overstappen voor 1 januari 2013 kan veel Nederlanders daarom veel geld besparen.

Een rekensom

In 2012 betaalt een Nederlander gemiddeld € 800,- per jaar (exclusief 9,7% assurantiebelasting) voor zijn pakket verzekeringen.  In 2013 stijgt de assurantiebelasting naar 21 procent. Dat betekent dat de assurantiebelasting 10,3 procent zal gaan stijgen. Als iemand de verzekering nog voor eind van het jaar afsluit met jaarbetaling, kan men profiteren van een besparing op de assurantiebelasting van gemiddeld € 90,-. Dit kan oplopen naarmate men meer verzekeringen heeft. Daarnaast geven sommige verzekeraars ook nog korting voor jaarbetaling (gemiddeld 4%).

  Overstappen voor 31 december 2012 Vanaf januari 2013
Pakketverzekering (excl. ass. bel) € 800,- € 800,-
Assurantiebelasting € 77,60 € 168,-
Pakket (incl. ass. bel) € 877,60 € 968,-
Besparing door eind 2012 over te stappen

€ 90,40

Bron: Verzekeringssite

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen