NKI-AVl bestraalt borstkanker met breath-holdtechniek

Array

Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
Jaarlijks wordt bij 13.000 mensen de diagnose borstkanker gesteld en velen van hen melden zich voor hun behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis . Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we inmiddels dat iedere tumor over specifieke eigenschappen beschikt. In het AVL zijn de  specifieke eigenschappen van de tumor leidend voor de behandeling en wordt  deze afgestemd op de individuele patient.

De ontwikkelingen op het gebied van borstkanker volgen zich in een hoog tempo op . Een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker in het AVL:

  • Patienten met een grote tumor of met uitzaaiingen naar de lymfeklieren, worden vaak voorafgaand aan  hun operatie behandeld met chemotherapie, in plaats van na de operatie. Deze zogenaamde neo-adjuvante behandeling heeft als voordeel dat de werking van de chemotherapie zichtbaar is, de tumor in veel gevallen slinkt en het daardoor mogelijk is om de borst sparend te opereren.
  • De plastisch chirurg maakt standaard deel uit van het behandelteam in het AVL. Hierdoor is het mogelijk om in veel gevallen bij patienten bij wie de borst geamputeerd moet worden, de borst  in dezelfde operatie te kunnen reconstrueren.
  • Het lokaliseren van dieper liggende en niet voelbare tumoren wordt in het AVL  uitgevoerd door middel van radioactieve jodiumbronnen. Hierdoor wordt het voor de chirurg veel eenvoudiger om tijdens de operatie de tumor precies te lokaliseren.
  • Patienten bij wie de linkerborst bestraald moet worden, lopen een risico op toekomstige hartschade. Een beperkt deel van het hart kan immers in het te bestralen gebied liggen.  Door middel van de zogenaamde breath-hold techniek, in het AVL uitgevoerd bij de meeste linkszijdige borstumoren, wordt het hart tijdens de bestraling ontzien.
  • Oudere  patienten worden met totale borst bestraling na een sparende operatie vaak overbehandeld. In het AVL kunnen deze patienten een partiele borst bestraling ondergaan. Bij patienten bij wie van te voren is vastgesteld dat er geen sprake is van uitzaaiingen, wordt in het AVL voorafgaand aan de operatie 10x bestraald. Het voordeel van voor de operatie te bestralen is dat het gebied preciezer in kaart kan worden gebracht. De tumor in de borst is immers het target.  Na de bestraling volgt de operatie. Deze behandeling wordt op dit moment in studieverband toegepast.
  • Als de borstkanker is uitgezaaid naar de poortwachterklier (de eerste lymfklier die met de tumor is verbonden), moest voorheen alle okselklieren operatief worden verwijderd. Tegenwoordig is dat niet altijd meer nodig. Bestralen van het kliergebied is in geselecteerde gevallen net zo doeltreffend. Op deze manier blijft de patiente een operatie en alle nadelige gevolgen bespaard.
  • Om vast te kunnen stellen hoe hoog het risico is dat bij sommige patienten de borstkanker op termijn terugkeert, is er de zogenaamde Mammaprint. Met deze test kan op basis van het afgenomen tumorweefsel worden bepaald hoe groot te kans is op terugkeer van de kanker en kan de vrvolgbehandeling hierop aangepast worden.
  • Eén op de zeven vrouwen met borstkanker heeft een eiwitgevoelige variant van de ziekte.  Deze eiwitgevoelige borstkanker  was doorgaans slecht te behandelen en vrouwen hadden een relatief slechte prognose. Er is een nieuw medicijn, trastuzumab (merknaam: Herceptin), dat zich aan de antennes van dat overactieve eiwit bindt en de kanker doelgericht te lijf gaat. Omdat het alléén op de kankercellen inwerkt, en niet zoals chemotherapie op alle cellen, geeft het bovendien veel minder bijwerkingen.
  • Vouwen met een hormoongevoelige borstkanker zijn soms toch ongevoelig voor hormoon therapie. Een nieuw medicijn, everolimus (merknaam: Afinitor) is beschikbaar in het AVL en kan deze ongevoeligheid voor hormoontherapie helpen doorbreken.

Bron: NKI-AVL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen