Hielprik wordt genetische chip voor pasgeborene

Array

Binnen enkele jaren wordt het mogelijk het gehele genetische patroon van pasgeboren babies af te leiden uit de druppel bloed die zij afstaan enkele dagen na de geboorte. Dat gebeurt door middel van de bekende hielprik van de jeugdgezondheidszorg. Dit afleiden is technisch mogelijk dankzij de vergevorderde technologie. Verder zijn er genoeg klinisch genetici in opleiding om de genetische patronen te beoordelen en afwijkingen  daarin te onderkennen.

De vraag is of jonge ouders en samenleving dat moeten willen. Aan de ene kant wel: indien afwijkingen vroeg bekend zijn, zijn therapeutische ingrepen en leefstijlaanpassingen mogelijk. Om deze reden is screening op Cystic Fibrosis tegenwoordig standaard in de hielprik analyses opgenomen.  Aan de andere kant: wat doe je mensen aan als zij bij geboorte al weten dat zij bijvoorbeeld de ziekte van Huttington krijgen. Je berooft ze met die uitgebreide genetische screening van een gelukkige jeugd. Al deze informatie kwam aan de orde in een indringend gesprek met een klinisch geneticus in opleiding die bij Julius docent dr. Henk van der Steeg ondergetekende een cursus management volgde. Tot zover dit bericht. In de Julius Masterclass Organisatie Geboortezorg komt de genetische screening bij ouders met kinderwens en bij pasgeborenen aan de orde. Wil je deelnemen aan deze acht middagen durende masterclass die op 13 november van start gaat? Klik hier voor meer informatie.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen