‘Kosten aanvullende diensten instelling moeten vooraf helder zijn’

Array

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten: ‘kosten aanvullende diensten instelling moeten vooraf helder zijn’
De bedragen die instellingen vragen voor aanvullende diensten, moeten vooraf bij clienten bekend zijn. Dat zegt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) vandaag. ‘Het is ontoelaatbaar dat deze mensen, die oud en kwetsbaar zijn, worden verrast door onbekende kosten.’

Van Zanten gaat samen met Actiz (de organisatie van zorgondernemers) de zorgaanbieders aanspreken. ‘Dit probleem is goed op te lossen’, aldus Van Zanten.

Onderzoek consumentenbond
De bewindsvrouw reageert hiermee op een externe link: onderzoek van de Consumentenbond naar de kosten van verpleeghuizen. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle instellingen duidelijk communiceren wat zij in rekening brengen voor aanvullende diensten, hoewel dit wel de afspraak is.

Aanvullende kosten instelling
De zorg in een instelling wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Het wettelijke kader daarvan ligt vast. De – altijd optionele – aanvullende diensten betalen bewoners zelf, zoals ze dat thuis ook gedaan zouden hebben. De prijzen van deze diensten worden door de instelling in samenspraak met de clientenraad gemaakt.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen