Nieuwe avondcursus hiv behandelt actuele kwesties

Array

Het opleiden van artsen en paramedici in de materie blijft een prioriteit. Ze spelen een sleutelrol in de strijd tegen hiv/aids. De cursus ‘Hiv: zorg en preventie – de multidisciplinaire aanpak’ volgt de internationale ontwikkelingen op de voet en start op 10 oktober 2012.

Is an ‘AIDS-free generation’ possible?
Dat vroeg US Secretary of State Hilary Clinton zich af tijdens het Wereldaidsconferentie in Washington in juli 2012. Momenteel gebruiken wereldwijd 8 miljoen mensen de uiterst krachtige hiv-remmers. Tegen 2015 zouden dat er 15 miljoen moeten zijn. Door de combinatie-hiv-therapie hoeft in principe geen enkele hiv-positieve persoon nog het ziektebeeld aids te ontwikkelen: een aidsvrije generatie.

Clinton definieert een ‘AIDS-free generation’ ruimer. Voor haar is het een generatie waarbij wereldwijd geen enkel kind nog geboren hoeft te worden met hiv, waarbij tieners en volwassenen een significant lagere kans hebben om hiv-positief te worden via seksuele transmissie, en waarbij mensen overal ter wereld toegang hebben tot hiv-remmers om het ziektebeeld aids te voorkomen én om hiv-transmissie te stoppen.

Maar een aantal struikelblokken staan in de weg. In Europa zouden 20 tot 30% van de hiv-positieven hun hiv-diagnose pas in een heel laat stadium krijgen. Mensen stellen hiv-tests uit. Intensiever testen en innovatieve teststrategieen zijn nodig, dat zei Federaal minister Laurette Onkelinx vorige week tijdens het symposium van het Belgian Research AIDS&HIV Consortium, BREACH. De medische en paramedische sector heeft hier een sleutelrol in.

Is genezen van hiv mogelijk?
De Berlijn-patient, Timothy Brown, toonde aan dat het in principe kan. Hij lijkt genezen van hiv, met ondetecteerbare virale lading, na 2 ronden van beenmergtransplantatie voor de leukemie waaraan hij ook leed. Zijn geval geeft hoop. Patienten stellen er vragen over tijdens consultaties. Het gaat om extreme behandelingen en zijn dus niet toepasbaar op alle hiv-patienten. Maar toch: de proof of concept is er. Hiv kan geneesbaar worden. Er is hoop.

Hebben mensen met hiv een normale levensverwachting?
Sinds 1996 is de combinatie-antiretrovirale therapie, c-ART, voorhanden. Dat veranderde het beeld van hiv drastisch. Voor 1996 was de tijd tussen hiv-besmetting en overlijden aan aids gemiddeld 13 jaar. Wiskundige modellen suggereren dat de levensverwachting van een hiv-positieve persoon op de huidige combinatie-antiretrovirale therapie slecht 15 jaar minder is dan van iemand zonder hiv. Een drastische verbetering dus. Met een toename van het aantal hiv-diagnosen en de steeds langere overleving van patienten, gaan langzaam maar zeker alle artsen en verpleegkundigen hiv-patienten in hun bestand krijgen. Dus opleiding blijft nodig. (*)

(*) noot/nuance levensverwachting hiv

De krachtige hiv-combinatie-therapie is gekend sinds 1996, 16 jaar dus. De wiskundige modellen extrapoleren huidige studieresultaten naar de toekomst. Mochten er na tientallen jaren van inname van hiv-remmers onverwachte en ernstige neveneffecten optreden die we nu nog niet kennen, dan moeten de levensverwachtingscijfers bijgesteld worden. Wie weet vinden onderzoekers een genezende hiv-therapie. Dan wordt het weer anders. ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat.’

Is hiv behandelen ook hiv voorkomen?
Er is een dringende nood aan nieuwe hiv-preventie-middelen. De werkzaamheid van het condoom staat al lang als een paal boven water. Recent onderzoek toont aan dat het behandelen van hiv-positieve mensen een extreme daling van de hiv-virale lading en ook van besmettelijkheid te weeg brengt. TASP is de jargonterm ‘Treatment as Prevention’. Door TASP bij discordante koppels (de ene besmet, de andere niet) is de hiv-overdrachtskans naar de niet-besmette partner minstens 96% lager. In patienten-counseling moet dat zeker besproken worden. Het kan een belangrijk element zijn om hiv-positieve mensen in een vroegtijdig stadium op een hiv-remmer-therapie te zetten.

Zijn we de hiv-preventie aan het medicaliseren?
PrEP is de jargonterm voor ‘Pre-exposure profylaxis’, of het toedienen van hiv-remmers aan niet-besmettte mensen om hiv-infectie in deze groep te voorkomen. Concreet nemen mensen met hoog risico op een hiv-besmetting minstens 2 hiv-remmers. De combinatiepil Truvada (2 hiv-remmers in 1 pil) is het meest bestudeerd. Een artikelenreeks in de New England Journal of Medicine in Augustus 2012 toonde aan dat het concept werkt: verschillende trials bij homo’s en bij hetero’s gaven een beschermingsgraad tussen de 44 en 75%. De verschillen in bescherming zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de mate waarin de trial-deelnemers de PrEP-medicatie inderdaad innamen. Op 10 mei 2012 keurde de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) het PrEp-concept goed als hiv-preventie.

Voorlopig zijn er echter meer vragen dan antwoorden i.v.m. PrEp. Het gaat immers om het jarenlang toedienen van dure medicijnen (een jaardosis kost 6864 euro per persoon) aan gezonde mensen. De vrees bestaat ook dat mensen het condoom achterwege zullen laten, zodat de netto-som wel eens méér infecties zou kunnen zijn, in plaats van minder. Verder wetenschappelijk onderzoek is dan ook nodig. Aan wie toedienen? Permanent toedienen of periodiek? In welke setting? Mocht het PrEp-concept ingang vinden, zal in ieder geval de medische en paramedische setting bevraagd worden. Permanente opleiding blijft dus nodig.

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen