Vergelijkend onderzoek nodig naar het interpreteren van hartfilms

In de Nieuwsbrief van 23 september van het Julius Centrum stonden reacties op mijn stelling “Huisarts interpreteert zelf hartfilms; Ja of nee”. Klik hier voor het oorspronkelijke bericht.   Enkele voorstanders kwamen  aan het woord. Hier volgt nog een reactie  van Carolien Lucas, cardiologe Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp. “Ik ben druk doende een intensieve samenwerking op te zetten met de eerste lijn voor hartfalenpatienten omdat cardiologen deze groeiende groep patienten in de toekomst niet meer kunnen opvangen.Een huisarts mits goed ondersteund kan dit voor een belangrijk deel kan overnemen.

Ook wij delen een ECG-computersysteem met een groot aantal huisartsenpraktijken waarbij opvalt dat de computer regelmatig een foute beoordeling geeft. Gelukkig is er dan nog altijd een van mijn maatschap die de ECG’s beoordeelt (levert ons overigens niets op) en dit binnen een uur terugkoppelt naar de huisarts. Op verzoek zelfs direct via telefonisch contact. Huisartsen die na computerbeoorbeoordeling op eigen houtje hun patient gaan behandelen gaan buiten hun boekje. Om een voorbeeld te geven, de computer constateert boezemfibrilleren.

Deze huisarts start dan wellicht medicatie maar mag  de patient niet een verwijzing naar de tweede lijn onthouden. Al is het alleen maar om een te corrigeren oorzaak voor het atriumfibrilleren b.v. hartklepafwijkingen of coronairlijden uit te sluiten. Het is een absolute kunstfout om dan als huisarts de behandeling te starten en verwijzing na te laten. Tenzij je natuurlijk te maken hebt met een avitale 85-jarige waar je toch geen interventies meer mee gaat doen.

Bij de discussie over behandeling van hartfalenpatienten met huisartsen valt me toch op dat men dit weleens vergeet. Deze en eerdere  reacties volgend stel ik een onderzoek voor naar drie groepen van bijvoorbeeld dertig huisartsen, die 1. zelf interpreteren 2. dit overlaten aan cardiologen en 3. de cardioloog via het internet raadplegen. De tweede groep zou een steekproef kunnen zijn uit het huisartsenbestand van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsen. In deze drie groepen zouden onderzoekers gedurende een jaar moeten bijhouden 1. de doorlooptijden om tot een diagnose te komen bij pijn op  de borst of hartritmestoornissen 2. de juistheid van de diagnose en de vervolgbehandeling 3. de zorgconsumptie en 4. de patientervaringen.

De kosten van zo’n studie schat ik op minder dan 500.000 euro. Het wachten is op ZonMw, de Hartstichting of een zorgverzekeraar die wil subsidieren.  Tot zover dit bericht. Van 8 november tot  16 mei draait de Julius Masterclass Zorg-ICT. Daar komt telemedicine tussen specialisten en huisartsen aan de orde. Ook de discussie over het maken van hartfilms. Wil jij deelnemen aan deze 12  middagen durende Masterclass? Dertien van de zestien plaatsen zijn al bezet. Maar je kunt dus nog inschrijven. Klik hier voor meer info.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen