Prevalentiemeting verbetert zorgkwaliteit

Array

De Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ), een jaarlijks terugkerende meting van zorgproblemen binnen de Nederlandse gezondheidszorg, bestaat dit jaar vijftien jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt op 11 oktober a.s. een landelijk jubileumcongres georganiseerd in de Jaarbeurs te Utrecht, met als thema ‘Tijd voor verandering, veranderde tijden’.

Zorgkwaliteit verbeterd door Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen
De LPZ, een initiatief van de vakgroep Health Services Research van de Universiteit Maastricht, is in 1998 gestart vanuit de behoefte om gegevens over veelvoorkomende zorgproblemen in de basale zorg te registreren. De afgelopen jaren is de LPZ een landelijke monitor van zorgproblemen geworden voor politici, beleidsmakers, managers en zorgverleners.

Vuur
Al jaar en dag liggen zorginstellingen onder vuur vanwege hun kwaliteit van zorg. Vanaf de start van de LPZ werken veel van deze instellingen in stilte aan een betere zorg, door jaarlijks met de LPZ precies in kaart te brengen wat ze doen bij veelvoorkomende zorgproblemen (zoals decubitus (doorliggen), ondervoeding, incontinentie en vallen) en vervolgens, op basis van deze gegevens, acties te ondernemen om hun zorg te optimaliseren.

Er is in de afgelopen vijftien jaar veel bereikt, aldus projectleider van de LPZ dr. Ruud Halfens: “De kwaliteit van zorg is duidelijk verbeterd, waardoor problemen als decubitus en ondervoeding nu beduidend minder voorkomen.”
Volgens prof. dr. Jos Schols, tevens bij het project betrokken, komt dit doordat de LPZ ook de volgende stappen naar verbetering faciliteert; niet alleen wordt de frequentie van een zorgprobleem gemeten, ook wordt in kaart gebracht welke handelingen –zowel preventief als curatief- verricht worden. Op basis van vergelijking van deze gegevens met landelijke cijfers en met vergelijkbare zorgorganisaties kan een individuele zorgorganisatie zien hoe zij met deze problemen omgaat en signaleren waar verbetering mogelijk is.

Adequate verbeteracties
Ondanks de verbeteringen die zijn bereikt, is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat instellingen vaak problemen hebben om hun LPZ-resultaten daadwerkelijk om te zetten in adequate verbeteracties. Want ook al weet je bijvoorbeeld dat je clienten bij opname niet gescreend worden op ondervoeding, hoe motiveer je de zorgverleners om dit te veranderen? Als steun in de rug is de LPZ uitgebreid met een beslisboom met voorbeelden, aan de hand waarvan instellingen kunnen nagaan op welke onderdelen van het zorgproces verbetering nodig is, en hoe andere instellingen het probleem hebben opgelost. LPZ is daarmee niet alleen meer een zorgmonitor, maar ook een kwaliteitsverbeteringsinstrument.

Resultaten
De resultaten van de LPZ zijn niet ongemerkt voorbij gegaan aan het buitenland. Momenteel zijn alle ziekenhuizen in Zwitserland verplicht deel te nemen aan de LPZ, die daarvoor in drie talen (Duits, Frans en Italiaans) is vertaald. Ook in Oostenrijk neemt een groot aantal instellin gen al enkele jaren deel, evenals in Nieuw-Zeeland. Aan verdere uitbre! iding wordt momenteel gewerkt.

Congres
Tijdens het congres wordt teruggeblikt op de afgelopen vijftien jaar LPZ en worden toekomstperspectieven belicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het onderwerp ‘Implementatie van een goed zorgbeleid door ondersteunend gebruik te maken van meetgegevens over de eigen zorgprestaties’ en wordt ingegaan op de vragen: ‘Wat betekent de jaarlijkse rapportage over de prevalentie en het beleid t.a.v. zorgproblemen nu eigenlijk voor de organisatie?’, ‘Kan het buitenland iets van ons leren, of kunnen wij iets van de buitenlandse metingen leren?’ en ‘Wat wordt het beleid van de zorgverzekeraars t.a.v. een toekomstbestendige meting van de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorg?’. Ook staan een postersessie, paneldiscussie en verschillende workshops op het programma.

Kijk hier voor meer informatie over het programma en aanmelding.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen