Valkhoflezing: gezondheid in eigen hand

Array

De Valkhoflezing van het UMC St Radboud gaat dit jaar over het `managen’ van de eigen gezondheid. De lezing wordt gegeven door prof. Sally Wyke van de Universiteit van Glasgow. Zij heeft programma’s opgezet om te bevorderen dat mensen de regie nemen over hun eigen gezondheid en welzijn.
Sally Wyke, interdisciplinair hoogleraar in Gezondheid en Welzijn aan de Universiteit van Glasgow (UK), bezet dit jaar de Valkhofleerstoel van het UMC St Radboud. Op 23 oktober aanstaande houdt zij de jaarlijkse Valkhoflezing, met als titel Health in your Hands.

Haar uitgangspunt is, dat menselijk gedrag altijd tot stand komt binnen een sociale, culturele en materiele omgeving. Ook gedrag dat samenhangt met het bevorderen van de eigen gezondheid en het vermijden van ziekte. Zij zal in de Valkhoflezing met voorbeelden toelichten, hoe mensen met uiteenlopende achtergronden aankijken tegen hun eigen gedrag aangaande ziekte en gezondheid, en welke hindernissen zij ervaren. Zij gaat in op de mogelijkheden van zorgprofessionals om deze kennis te gebruiken bij het bieden van hulp en ondersteuning aan patienten. Dit past in de moderne gezondheidszorg en in het beleid van het UMC St Radboud om patienten te beschouwen als partner binnen het eigen behandelteam.

De Valkhofleerstoel is opgericht om internationaal toonaangevende, bij voorkeur vrouwelijke wetenschappers tijdelijk naar het UMC St Radboud te halen. Sally Wyke is de elfde Valkhofhoogleraar.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen