Vervolgonderzoek wetenschappelijke integriteit bevestigt beeld

Array

Rapport te vinden op website Erasmus MC
Als vervolg op de rapportage in 2011 over schendingen van de wetenschappelijke integriteit bij een aantal studies van het Erasmus MC is  in 2012 nader onderzoek verricht. De conclusies uit het vervolgonderzoek bevestigen het beeld dat ontstaan is na het onderzoek in 2011. Het volledige rapport van het onderzoek in 2012 is te vinden op www.erasmusmc.nl

In november 2011 rapporteerde de commissie Wetenschappelijke Integriteit schendingen van de wetenschappelijke integriteit bij een aantal studies van het Erasmus MC. De schendingen betroffen ernstige tekortkomingen in de procedure waarmee toestemming van patienten voor deelname aan een studie wordt vastgelegd, het insturen van publicaties op basis van onbetrouwbare gegevens en wetenschappelijk onzorgvuldige dataverzameling. Deze schendingen van de wetenschappelijke integriteit hebben niet geleid tot gezondheidsschade bij patienten. Het dienstverband met de hoofdonderzoeker is beeindigd.

Op aanbeveling van de commissie heeft Erasmus MC door een nieuwe commissie nader onderzoek laten doen naar een aantal (onderdelen van) studies van dezelfde onderzoeksgroep. Uit dat onderzoek blijkt een vergelijkbaar beeld. Naar overtuiging van de commissie is er sprake van schendingen van de wetenschappelijke integriteit vanwege het ontbreken van brondocumenten, onzorgvuldige dataverzameling en het gebruik van fictieve gegevens.

Het volledige rapport is te vinden op www.erasmusmc.nl

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen