Langdurige zorg onnodig duur

Array

Er worden onnodige kosten gemaakt in de Langdurige Zorg. Dat meent de helft van de ruim 7000 deelnemers aan een meldactie van Patientenfederatie NPCF over de kosten voor Langdurige Zorg. Volgens de deelnemers kan er geld worden bespaard in de organisatie van de zorg thuis, worden kansen niet benut om goedkoper te werken en worden er onnodige kosten gemaakt voor hulpmiddelen en woningaanpassingen.

Onnodige kosten
Van de deelnemers die te maken hebben met hulpmiddelen, zoals rolstoelen, douchestoelen of verzorgingsmiddelen, heeft 35% de indruk dat er onnodige kosten worden gemaakt. Ook voor woningaanpassingen wordt te vaak onnodig veel geld uitgegeven, meldt 19% van de deelnemers die hiermee te maken heeft. Deelnemers ervaren dat hulpmiddelen en woningaanpassingen vaak ongebruikt blijven, of dat er onnodige kosten worden gemaakt omdat niet goed geluisterd wordt naar mensen. Van de mensen die een naaste hebben in een zorginstelling of die er zelf wonen, geeft 29% aan de indruk te hebben dat er onnodige kosten worden gemaakt onder andere door inefficient werken en slechte planning. Ook komt het voor dat mensen soms (tijdelijk) in een zorginstelling worden opgenomen terwijl ook zorg thuis mogelijk is.

Kansen onbenut
Van de 2200 mensen die te maken hebben met zorg thuis, heeft 26% de indruk dat er onnodige kosten worden gemaakt omdat er te veel medewerkers bij de zorg betrokken zijn. “Dat is niet alleen verspilling van geld, maar ook lezen we uit de verhalen dat dit tot vervelende situaties kan leiden,” zegt Wilna Wind, directeur van Patientenfederatie NPCF. Tegelijk signaleren deelnemers dat mogelijkheden om beter en goedkoper te werken vaak niet benut worden.

* 42% zegt dat naasten niet betrokken worden bij de zorg.
* 26% is van mening dat er onnodige kosten worden gemaakt omdat er te veel medewerkers bij de zorg betrokken zijn.
* 25% van de deelnemers geeft aan dat zorgverlener hen niet helpen om (weer) zelfstandig dingen te doen.
* Tot slot wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van techniek in huis zoals beeld-schermcontact. Terwijl 44% van de mensen die te maken hebben met zorg thuis van is mening dat de inzet van techniek in huis zou kunnen helpen om meer zelf te doen.

Laaghangend fruit
Patientenfederatie NPCF vindt dat de kansen die er zijn om onnodige zorgkosten te voorkomen beter moeten worden benut. Wilna Wind: “Dat zal ook wel moeten. Dit is allemaal laaghangend fruit. Er zijn geen ingrijpende veranderingen nodig om de kosten in de langdurige zorg te beperken. Met de grote zorgen die we ons maken over de alsmaar stijgende zorgkosten moeten we de handen uit de mouwen steken en moet er meer aandacht komen voor de combinatie van kwaliteit en doelmatigheid in de langdurige zorg. In plaats daarvan zien we vooral dat patienten die gebruikmaken van langdurige zorg te maken krijgen met steeds meer eigen betalingen, en er wordt steeds minder vergoed uit de collectieve verzekering. Terwijl er nog zo veel mogelijkheden zijn om kosten te besparen en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren. De noodzaak is hoog.” Volgens het CBS zijn de afgelopen 10 jaar de uitgaven aan langdurige zorg met 38 procent gestegen, van 18 miljard euro in 2002 tot 25 miljard euro in 2011.

Toekomstperspectief
Dat er zuiniger moet worden omgegaan met langdurige zorg en dat de kwaliteit tegelijk kan verbeteren, past ook in het toekomstperspectief voor de langdurige zorg zoals die verwoord is door de SER en in de Agenda voor de Zorg. De kern van de adviezen is niet om zorggebruikers meer te laten betalen, maar om te komen tot een houdbaar stelsel voor iedereen.
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen