Eerste klinische resultaten in Nederland met het HeartLight®-systeem

Array

Eerste klinische resultaten in Nederland met het HeartLight®-systeem van CardioFocus zijn gepresenteerd tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie
CardioFocus, Inc., het bedrijf dat het endoscopische ablatiesysteem HeartLight® heeft ontwikkeld voor de behandeling van boezemfibrilleren (AF, atrial fibrillation), kondigt nieuwe gegevens aan afkomstig van de eerste patienten die zijn behandeld met het HeartLight-systeem in Nederland. De gegevens tonen een hoge acute isolatie aan van tot aan 98% van de longbloedvaten. Bij tot aan 78% van de patienten is er geen sprake meer van boezemfibrilleren tijdens een vervolgafspraak zes maanden later. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) op 4 en 5 oktober.

Onderzoeksarts Arif Elvan van de Isala Klinieken in Zwolle: “Sinds de HeartLight-technologie binnen ons centrum in gebruik is genomen, hebben we voor patienten consistente acute resultaten geboekt. Bij de behandeling van zowel paroxysmaal als persistent boezemfibrilleren zijn de resultaten voor de lange termijn veelbelovend. We hebben geconstateerd dat het innovatieve ontwerp van het systeem, waarmee artsen tijdens de procedure in het kloppende hart kunnen kijken, bijdraagt aan het gebruiksgemak en de algehele reproduceerbaarheid van de ablatieprocedure. Deze kenmerken worden ondersteund door de positieve resultaten voor patienten die tijdens het congres zijn gepresenteerd.”
In het prospectieve onderzoek ondergingen 40 patienten (33 met paroxysmaal boezemfibrilleren en 7 met persistent boezemfibrilleren), die gemiddeld 7,7 jaar leden aan boezemfibrilleren, een enkele isolatieprocedure van longbloedvaten met behulp van het HeartLight-systeem. Acute isolatie werd door de onderzoekers bij 98% van de bloedvaten gerealiseerd (157/160) en bij 73% van de patienten (24/33) werd geen boezemfibrilleren meer geconstateerd tijdens een vervolgafspraak drie maanden later. Dit percentage liep op tot 78% (14/18) bij een vervolgafspraak zes maanden later.
Stephen Sagon, President en CEO van CardioFocus: “De ingebruikname van onze technologie door de Isala Klinieken aan het einde van vorig jaar was een mijlpaal voor het bedrijf bij onze uitbreiding in Europa en Australie. De consequente positieve resultaten die door dokter Elvan en zijn team bij de eerste reeks patienten werden bereikt zijn met name veelbelovend.”

HeartLight is het eerste endoscopische hartablatiesysteem waarmee tijdens de procedure in het kloppende hart kan worden gekeken. Het systeem maakt ook gebruik van een laserenergiebron voor nauwkeurigere en duurzamere ablatieresultaten. Bezoek www.CardioFocus.com [http://www.cardiofocus.com/] voor meer informatie over CardioFocus of de HeartLight-technologie.

Over CardioFocus, Inc.
CardioFocus, Inc. is een producent van medische apparatuur die zich bezighoudt met het ontwikkelen van ablatiebehandelingen voor hartstoornissen, waaronder boezemfibrilleren (AT, atrial fibrillation). Het innovatieve endoscopische ablatiesysteem HeartLight® voor katheterablatie bevat een endoscoop waarmee artsen in het hart kunnen kijken en waarmee voor het eerst visueel een laser kan worden gebruikt om longbloedvaten blijvend te isoleren.

Het endoscopische ablatiesysteem HeartLight is in Europa en Australie commercieel verkrijgbaar bij toonaangevende instellingen. Het apparaat wordt geïnspecteerd in de Verenigde Staten en is momenteel het onderwerp van een hoofdstudie die in 2012 is begonnen. Het hoofdkantoor van CardioFocus bevindt zich in Marlborough, MA, in de Verenigde Staten. Bezoek www.CardioFocus.com [http://www.cardiofocus.com./] voor meer informatie over het bedrijf en zijn technologie.

De in dit persbericht besproken wetenschappelijke informatie is voorlopig en wordt nog onderzocht. Het endoscopische ablatiesysteem HeartLight van CardioFocus is niet goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en er kunnen en mogen geen conclusies worden verbonden omtrent de veiligheid of werkzaamheid van het systeem. Alleen de FDA kan vaststellen of kandidaten voor het product veilig en effectief kunnen profiteren van de onderzochte behandelmethode(n). Gezondheidszorgmedewerkers dienen door de FDA goedgekeurde etiketten te raadplegen en op te volgen voor de producten en niet de in dit persbericht besproken informatie.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen