Waardigheid is sleutelbegrip bij palliatieve zorg

Array

Kwaliteit van leven is een veel gebruikte maat in onderzoek binnen de palliatieve zorg maar in praktijk worden dan vaak vooral over fysieke aspecten gemeten. Het begrip waardigheid wordt vaak gebruikt wanneer gesproken wordt over een naderende dood en is een relatief nieuwe maat in de palliatieve zorg. Omdat waardigheid dichter ligt bij ervaringen en persoonlijke waarden kan hiermee een vollediger beeld geschetst worden van wat voor de patient belangrijke aspecten zijn in de palliatieve fase. Aldus onderzoekster Gwenda Albers die maandag 15 oktober promoveert bij VU medisch centrum.

Palliatieve zorg is de zorg die is gericht op het optimaliseren van de kwaliteit van leven van mensen waarbij genezing niet meer mogelijk. Het streven naar een waardig levenseinde is een belangrijk doel van deze zorg. Wetenschappelijk onderzoek in de palliatieve zorg is relatief nieuw. Goede meetinstrumenten zijn noodzakelijk voor wetenschappelijke onderbouwing van de palliatieve zorg, maar evenzeer voor verbetering van deze zorg.

Gwenda Albers beschrijft de mogelijkheden en moeilijkheden bij het doen van onderzoek in de palliatieve fase. Zij geeft een overzicht van de mogelijkheden van het meten van kwaliteit van leven en waardigheid in de palliatieve fase. Ondanks het subjectieve karakter van deze begrippen bestaan er goede methoden om kwaliteit van leven te meten en te onderzoeken welke aspecten belangrijk zijn voor het behoud van het gevoel van waardigheid in de laatste fase van het leven.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
* Startdatum 15-10-2012
* Tijd15.45
* LocatieAula
* TitelMeasuring quality of life and dignity in palliative care research
* SprekerG. Albers
* Promotorprof.dr. L.H.J. Deliens prof.dr. B.D. Onwuteaka-Philipsen prof.dr.ir. H.C.W. de Vet
* OnderdeelVU medisch centrum
* WetenschapsgebiedMedisch
* EvenementtypePromotie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen