Uitgewerkte antibiotica

Array

TBC rukt wereldwijd op en wordt moeilijker te bestrijden. Steeds vaker hebben patienten een TBC -variant die niet reageert op de gebruikelijke antibiotica. Er zijn al gevallen die geheel onbehandelbaar zijn. Die resistentie-problemen blijven niet beperkt tot TBC-patienten. Ook bij andere bacteriele infecties verliezen steeds meer antibiotica hun werking. Een eenvoudige blaasontsteking dreigt onbehandelbaar te worden.

Omdat de TBC-zorg in Nederland goed geregeld is, hebben we hier nog niet veel last van resistente vormen van TBC. Tot nu toe kunnen alle patienten met langdurige behandelingen genezen worden. In het buitenland is dat anders: in Centraal Azie en Oost Europa neemt het aantal gevallen van resistente TBC toe. In Mumbai stak afgelopen voorjaar al een bacterie de kop op die resistent is tegen elk daar voorhanden antibioticum. Volgens Dick van Soolingen, hoofd van de TBC afdeling van het RIVM, is die resistentie veroorzaakt door de falende gezondheidszorg in die landen: artsen schrijven veel te vaak antibiotica voor en patienten maken kuren vaak niet af. Ideale omstandigheden voor bacterien om resistentie te ontwikkelen.

Ook in de strijd tegen andere bacteriele infecties, zoals blaasontsteking, verliezen de bestaande antibiotica terrein: in Europa overlijden jaarlijks 25.000 mensen aan een onbehandelbare infectie, in de Verenigde Staten 99.000. En de afgelopen decennia zijn er nauwelijks nieuwe antibiotica op de markt gekomen. Kern van het probleem is dat antibiotica in commercieel opzicht niet zo interessant zijn voor de farmaceutische industrie. De ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel kost ruwweg vier miljard dollar, als je de kosten meetelt van alle middelen die in het ontwikkeltraject afvallen. Die enorme investering kan de industrie niet terugverdienen met de verkoop van antibiotica, omdat die, als ze eenmaal op de markt zijn, slechts mondjesmaat gebruikt mogen worden, omdat bacterien er anders te snel resistentie tegen ontwikkelen. De wetenschappelijke wereld heeft wel de kennis om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, maar niet het geld. De overheid heeft dat geld wel, maar niet de kennis. En de farmaceutische industrie heeft zowel het geld als de kennis, maar kan er geen winst mee maken. Labyrint vroeg vertegenwoordigers van wetenschap, industrie en de Europese Commissie hoe die patstelling bij de ontwikkeling van de broodnodige nieuwe antibiotica doorbroken kan worden. De tijd dringt. Voor je het weet overlijden er mensen aan een schijnbaar onschuldige blaasontsteking.

De aflevering gaat over de groeiende resistentie van bacterien tegen antibiotica. In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen aan infecties die onbehandelbaar zijn met de huidig bekende antibiotica en de laatste decennia zijn er nauwelijks nieuwe middelen op de markt gekomen. Terwijl de overheid naar de industrie kijkt en de industrie naar de overheid, dreigt een eenvoudige blaasontsteking onbehandelbaar te worden. We gaan in op de casus van tuberculose, waarvan afgelopen jaar een totaal resistente bacterie is opgedoken in de sloppenwijken van Mumbai.

Een voorproefje van de aflevering

Labyrint TV: ‘Uitgewerkte antibiotica.’
Datum:                17 oktober 2012
Tijdstip:               20:50 uur
Zender:               Ned 2

Direct na de uitzending is er een live napraatsessie. Daarin kunnen kijkers via chat of Twitter hun vragen over het onderwerp stellen aan de wetenschappers in de studio.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen