Westfriesgasthuis behaalt prestigieuze onderscheiding voor verregaande automatisering patiëntendossiers

Ziekenhuis nu ‘stage 6’ op EMRAM-schaal
Deze week is bekend geworden dat het Westfriesgasthuis is gevalideerd voor de zogenaamde Stage 6 EMRAM Award van HIMSS Analytics Europe (HAE). HAE vindt dat het Westfriesgasthuis door de ziekenhuisbrede automatisering een best practice voorbeeld is voor andere Europese ziekenhuizen. Het ziekenhuis levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de patientveiligheid en kwaliteit van de zorgverlening.
Geïntegreerde automatisering
Het Westfriesgasthuis werkt samen met ChipSoft, ontwikkelaar en leverancier van het ziekenhuisinformatiesysteem/EPD CS-EZIS.Net. Samen werken zij aan de optimalisatie van het informatiesysteem/EPD en het digitaliseren van alle zorgprocessen, met als doel de kwaliteit en veiligheid van zorgprocessen nog verder te verbeteren. Nic Kaldenbach, manager ICT, vertelt: “Dankzij de continue optimalisering van de functionaliteit van de EPD’s van ChipSoft kunnen alle diagnostiek, onderzoeken en verslaglegging digitaal worden verwerkt. Dat heeft als positief gevolg dat (onderzoeks)resultaten sneller beschikbaar zijn en vanaf elke geautoriseerde werkplek benaderbaar zijn. Daarnaast voorkomt het onjuistheden, zoals dubbel ingevoerde gegevens en overschrijffouten door onleesbare handschriften.’

De HAE benadrukt de kracht van het Westfriesgasthuis door in het rapport te spreken over een hoogtepunt als het gaat om ‘de integratie van vele klinische protocollen en zorgpaden, dat als een Best Practice-voorbeeld kan dienen voor andere Europese ziekenhuizen. Dit heeft het ziekenhuis voor een groot deel te danken aan een indrukwekkende mate van structuur in de klinische informatie’.

Samenwerken
Het Westfriesgasthuis is trots op het behalen van de felbegeerde stage 6 validatie. Kaldenbach benadrukt: “Niet alleen onze afdeling automatisering en ChipSoft hebben deze validatie mogelijk gemaakt, vooral de inbreng en inzet van medisch specialisten en andere gebruikers van de medische systemen was onmisbaar. Door hun gebruikerservaring hebben zij vaak een heel goed beeld van welke functionaliteit het systeem nodig heeft en hoe dat het beste in praktijk kan worden gebracht.”

Over ChipSoft
ChipSoft is ontwikkelaar en leverancier van innovatieve softwareoplossingen en levert zorginformatiesystemen en EPD’s (elektronische patientendossiers) voor ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, GGZ-instellingen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen. ChipSoft is in staat met haar softwareoplossingen vooruit te lopen op veranderingen binnen de zorgsector. Als gevolg hiervan heeft ChipSoft de laatste jaren al enkele prestigieuze awards op het gebied van innovatie in de wacht gesleept. Hans Mulder, CEO van ChipSoft: “Wij feliciteren het Westfriesgasthuis van harte met deze erkenning voor patientveilige, innovatieve zorgondersteuning. Een hele mooie prestatie. Ons gezamenlijke doel is nu om de stap te zetten naar stage 7.”

Over EMRAM
EMRAM staat voor Electronic Medical Record Adoption Model en is een classificatieschaal van Himss Analytics Europe die bestaat uit 8 stadia (0 t/m 7) die aangeven hoe ver een ziekenhuis is in de automatisering en integratie van elektronische patientendossiers en in hoeverre de ICT bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen. Stage 7 is hierbij het hoogst haalbare niveau is en stage 0 het laagste niveau.

Bron: Westfriesgasthuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen